„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Секретар Божић уручио вредну опрему за „Воде Војводине“

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић предао је данас директору Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине” Срђану Кружевићу на употребу 1.200 метара мобилних брана против поплава. Набавку ове опреме је суфинансирала Европска унија са 85 одсто средстава у оквиру пројекта „Стојимо заједно“.

Секретар Божић је том приликом похвалио озбиљност и организацију запослених у „Водама Војводине” и нагласио да то предузеће располаже са довољно опреме и стручним кадром за случај било које ванредне ситуације.

Секретар Чедомир Божић
  • Вредност пројекта у којем учествује Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство износи око 670.000 евра, од којих је Европска унија суфинансирала 85% преко ИПА ИИ програма и Европског регионалног развојног фонда. У оквиру својих активности Секретаријат је уговорио израду елабората који се односи на област одбране од поплава и рано, превентивно деловање у случају природних непогода, као и набавку опреме која се одвијала у две фазе. У првој фази набављена је машина за пуњење врећа песком, мобилни светлосни торањеви са агрегатом и пумпе капацитета 120 литара у секунди са светлећим торњем на приколици. Друга фаза односила се на набавку 1.200 метара мобилних брана, које смо уручили „Водама Војводине, истакао је Чедомир Божић.

 

Он је додао да су настојања ресорног секретаријата да и у будућности ради на унапређењу и набавци мобилних противплавних система, као и осталих машина како би се унапредили стандарди у овој области.

Пољопривредна опрема за одбрану од поплава

Директор ЈВП „Воде Војводине” Срђан Кружевић захвалио је ресорном покрајинском секретаријату, истичући да је ово предузеће добило најмодернију технологију за заштиту од вода и да је већ организована обука за употребу мобилних брана.

  • Мобилне бране које смо данас добили у дужини од 1.200 метара и исте такве из 2020. године у оквиру пројекта „Васитка” у дужини од 2.500 метара, представљају довољну количину мобилних противплавних система за одбрану од вода и поплава у Војводини. Ове мобилне бране могу се постављати и на неравном терену, чиме добијамо више могућности за благовремено деловање у свим условима. Ми тренутно располажемо са још две пунилице за 4.600 џакова у минути. У овој донацији од великог значаја су и два мобилна светлећа торња. Мобилне бране о којима данас говоримо замењују 180.000 џакова, за чије је пуњење потребно да 12 људи ради шест дана по 20 сати дневно. На основу овог поређења, најсликовитије се види колико се времена и енергије штеди, а самим тим и добија више могућности у смислу ефикаснијег деловања против поплава, закључио је Кружевић.
Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"