„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Pančevu više od 2,5 miliona evra za jačanje infrastrukture

PANČEVO – Grad Pančevo je dobio 2,5 miliona evra za jačanje infrastrukture u okviru LIID za razvoj lokalnih samouprava koji finansiraju Francuska agencija za razvoj i Svetska banka.

Grad Pančevo je jedna od 145 lokalnih samouprava koja je dobila sredstva putem projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Republici Srbiji koji zajednički finansiraju Francuska agencija za razvoj i Svetska banka sa ciljem razvoja i izgradnje zelene, inkluzivne i održive infrastrukture mobilnosti i urbani razvoj.

Projekat LIID vredan je 265,2 miliona evra, a Grad Pančevo dobio je nešto više od 2,5 miliona evra.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva

“Veliki je to bio dan kada smo potpisali ugovor. Veliki značaj LIID projekta kako za Pančevo tako i za svih 145 lokalnih samouprava koje su dobile određeni iznos sredstava i najveći iznos koji je na ovakav način dodeljen lokalnim samoupravama. Zaista velika finansijska injekcija koju ćemo upotrebiti pre svega u skladu sa ciljevima projekta, a mi kao lokalna samouprava imamo ideje i pripremljene projekte na koje ćemo utrošiti novac koji smo dobili kroz LIID projekat. Ono što je veoma važno da se napomene je da je Grad Pančevo dobio približno 2,5 miliona evra kroz ovaj projekat LIID, i gledaćemo da razgovaramo sa građanima još da čujemo koje su to ideje ali i da predstavimo LIID projekat da predstavimo ciljeve projekta i da napravimo najbolju moguću spojku da projekti koju budu finansirani od ovih sredstava budu u što većem interesu naših građana”, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović podsetio je i na projekat koji grad realizuje u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a tiče se ozelenjavanja i uređenja hortikulture na gradskom keju.

“Mi kao grad ulažemo dosta u održavanje zelenih površina, kao i u podizanje novih zelenih površina kako niske tako i visoke vegetacije. I vodimo računa oko rekonstrukcija ulica u našem gradu, da se posebna pažnja posveti zelenim površinama koje su u sklopu putnih pojasa. Da naše ulice budu što lepše sa što više zelenih površina u samim tim obuhvatima saobraćajnica koje gradimo”, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Realizacija projekta LIID trajaće do 30. novembra 2028. godine, a nosilac je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Za razvoj lokalnih samouprava u Srbiji je u okviru projekta LIID koji finansiraju Francuska agencija za razvoj i Svetska banka izdvojeno 265,2 miliona evra.

Ulaganje u ravnomerni razvoj i infrastrukturu u seoskim i gradskim sredinama u Pančevu je prioritet

Odbornici Skupštine grada Pančeva su na 33. sednici jednoglasno su usvojili Predlog o budžetu grada Pančeva za 2024. godinu koji iznosi nešto više od osam milijardi dinara.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva rekao je da je predloženi budžet na visokom nivou i da predstavlja budžet kontinuiteta. Budžetom od 8.100.000.000 dinara, biće nastavljene kapitalne investicije na teritoriji grada Pančeva, poput izgradnje dva nova vrtića, rekonstrukcije Ulice Dimitrija Tucovića, kao i izrada kanalizacione mreže u svim naseljenim mestima.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva

„Kada smo planirali budžet, planirali smo ga kao i svaki u poslednje četiri godine, a mogu da kažem i prethodnih 10 godina, a to je budžet planiran u razgovoru sa sugrađankama i sugrađanima, da saslušamo njihove ideje i predloge i sagledamo šta je realno iz finansijiskih i drugih aspekata sprovesti. Od ukupnog budžeta izdvojeno je oko 1,8 milijardi dinara za kapitalne investicije. Neke od njih su već započete u ovoj godini, a biće veoma vidljive u 2024. godini. Najveća investicija koja nas očekuje je dugo najavljivana rekonstrukcija Ulice Dimitrija Tucovića, koja će koštati oko četiri miliona evra, odnosno oko 450 miliona dinara sa sve ukupnom instalacijom, koja će biti zamenjena. Nakon rekonstrukcije Ulica Dimitrija Tucovića će poput Ulice Cara Lazara, a možda čak i lepša. Nastavljamo i rekonstrukciju Ulice Mihaila Obrenovića na Tesli. Prvu fazu smo uradili tokom ove godine, drugu fazu nastavljamo da radimo tokom sledeće i siguran sam da ćemo uspeti da je uradimo tokom jedne kalendarske godine. Ona je od velikog značaja za funkcionisanje našeg grada. Takođe, veoma bitna stvar koju moram odavde da najavim je veoma važno za naseljena mesta na teritoriji grada Pančeva, a to je izgradnja mreže fekalne kanalizacije. To je projekat koji će biti najkapitalniji u novijoj istoriji grada Pančeva, a kada to kažem, mislim od Drugog svetskog rata“, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Budžetom za 2024. godinu je planirana i izgradnja dva nova vrtića u Pančevu, jedan će biti izgrađen u MZ Mladost, na Novoj Misi pored škole, a drugi na Strelištu, takođe pored škole. Obezbeđivanjem još 400 mesta za najmlađe Pančevce smanji će se i lista čekanja.

Rekonstrukcija Zelene pijace jedna je od veoma značajnih investicija u Pančevu

„Još jedna od izuzetnog značaja investicija za grad Pančevo je i rekonstrukcija Zelene pijace. Planirali smo 20 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za ozbiljnu rekonstrukciju, čak ću reći, izgradnju nove pijace tu gde je postojeća Zelena pijaca na teritoriji grada Pančeva. Pančevke i Pančevci zaslužuju da se radi pijaca i mislim da je došlo vreme, posle svega što smo uradili prethodnih godina, da sredimo i našu Zelenu pijacu i sa ponosom smo stavili ovaj novac u budžet. Ubrzo ćemo krenuti sa projektovanjem, a nadam se da ćemo brzo dobiti i građevinsku dozvolu i da ćemo u jednom od narednih rebalansa budžeta tokom 2024. godine opredeliti sredstva i krenuti u radove da rekonstruišemo, odnosno izgradimo objekat Zelene pijace u Pančevu“, najavio je gradonačelnik Stevanović.

Gradonačelnik Stevanović je dodao i da će biti nastavljena izgradnja kapela u Ivanovu i u Dolovu, kao i da će na inicijativu meštana Banatskog Novog Sela biti postavljen semafora na magistralnom putu kako bi se povećao nivo bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju.

Tekst: S.I.
Foto: M.P.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"