„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Opštini Alibunar opredeljena značajna sredstva za razvoj lokalne infrastrukture

ALIBUNAR – Opština Alibunar jedna je od 145 lokalnih samouprava u Republici Srbiji za koju su opredeljena sredstva u okviru Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja u Republici Srbiji („LIID projekat“) koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Za opštinu Alibunar namenjena su sredstva u iznosu od 1.454.775 evra za realizaciju projekata u oblastima: rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture; izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz; povećanja otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, itd; aktivne mobilnosti, poput ozelenjavanja i rešavanja problema nasleđenog zagađenja; javne rasvete; unapređenje sistema za upravljanje saobraćajem, unapređenje sistema za regulisanje saobraćaja, regulisanje parkiranja, bezbednosti saobraćaja i sl; e-mobilnosti, instalacijom stanica za električno punjenje, razvojem saobraćajne infrastrukture za e-bicikle i e-motocikle.

 

 

Projekat se realizuje u saradnji Republike Srbije sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj.

„Ovo su značajna sredstva za opštinu Alibunar, a obzirom da ih je moguće koristiti i za više projekata. Opština Alibunar vidi ovo kao šansu da nastavi sa radovima na unapređenju infrastrukture, samim tim poboljšanju i unapređenju uslova života svojih građana. Ovim putem zahvaljujemo se našem rukovodstvu, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije na svesrdnoj saradnji i pomoći i nastojanjima u izgradnji savremene, moderne i razvijene Srbije kroz jačanje lokalnih samouprava, poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja“, rekla je predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić.

 

 

Kako kaže, za razvoj opštine Alibunar važan je svaki vid podrške, a posebno je od značaja što će uskoro početi izgradnja novog vrtića u Banatskom Karlovcu.

Predsednica opštine Alibunar, Zorana Bratić, 21. decembra je u Vladi Republike Srbije potpisala ugovor o izgradnji novog vrtića u Banatskom Karlovcu.

Izgradnjom novog vrtića u Alibunaru biće obezbeđeno 220 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u 11 grupa, a površina novog objekta će biti oko 1.450 m2. Vrednost investicije je oko 156 miliona dinara.
Izgradnjom novog vrtića u Banatskom Karlovcu, prema rečima predsednice opštine Alibunar Zorane Bratić, rešiće se dugogodišnji problem smeštaja i boravka dece u ovom mestu.

 

 

„Opština Alibunar duguje veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i resornom Ministarstvu prosvete, jer su nam obezbedili sredstva za izgradnju novog objekta vrtića u Banatskom Karlovcu. Objekat će se graditi po svim standardadima čime će se značajno poboljšati kvalitet usluga koje pruža Predškolska ustanova „Poletarac“ Alibunar“, izjavila je predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić.

Završena je prva faza rehabilitacije puteva i ulica na teritoriji opštine Alibunar u naseljenim mestima Dobrica, Seleuš, Lokve i Vladimirovac. U drugoj fazi, s obzirom da smo završili javnu nabavku i potpisali ugovor, radiće se putevi i ulice u Banatskom Karlovcu, Nikolincima, Novom Kozjaku, Seleušu i Alibunaru. Takođe, radiće se staze u parkovima u naseljenim mestima Alibunar i Banatski Karlovac.

U naseljenom mestu Vladimirovac trenutno se izvode radovi na Domu kulture, radiće se na uređenju parkinga, a u sledećoj godini jedna od najvećih investicija u Vladimirovcu je izradnja tematskog parka, prostor za okupljanje svih generacija.

Po pitanju infrastrukture, za opštinu Alibunar je veoma značajno što je tokom 2023. godine završena rehabilitacija državnog puta II B reda broj 310 koji ovu opštinu spaja sa gradom Zrenjaninom i opštinama Sečanj i Kovačica.

Tekst: S.I.
Foto: M.P.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"