„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

U Udruženju žena „Neolit“ u Starčevu u toku radionica tkanja  

STARČEVO – Udruženje žena „Neolit“ iz Starčeva organizovalo je radionicu tkanja „Zanatstvo i umetnost“ koju vodi Snežana Nena Skoko, magistar slikar tekstila iz Pančeva, a učestvuje deset žena.

Radionica se održava u novim prostorijama starčevačkog Udruženja žena „Neolit“, gde polaznice sa velikom posvećenošću se trude da ovladaju ovim starim zanatom na razboju i ramovima za tkanje.

 

 

Nešto više o kursu je rekla Snežana Skoko:

U toku je obuka polaznica kursa u osnovnim prepletajima tkanja u narodnim tehnikama koje omogućavaju da se određeni motiv pojavi po širini i dužini tkanine. One će onda znati da urade uzorak i da na osnovu njega same isplaniraju preplete ili efekat koji žele da dobiju. Od tako uradjenog kupona dužnog materijala mogu da se iskroje odevni predmeti ili da se upotrebe za enterijer. Kada ovladaju tehnikom tkanja, ove žene će moći da sarađuju sa dizajnerima koji projektuju takve stvari pa zajedno mogu da naprave neki prodajni proizvod, zaključila je Snežana Skoko.

 

 

Predsednica Udruženja žena „Neolit“ Ljiljana Zarić najavljuje da će po završetku kursa biti organizovana izložba radova.

Radionica je podržana kao projekat od strane grada Pančeva na konkursu za amatersko stvaralaštvo u oblasti kulture.

 

Detalj sa manifestacije „Izbor za najlepši slavski kolač“ u Starčevu (Foto: P.M.K.)

 

Inače, udruženje žena “Neolit“ u Starčevu je osnovano 2014. godine. Ovo udruženje je do sada osvojilo više od 20 pehara i priznanja na raznim takmičenjima, a članice su više puta učestvovale u humanitarnim akcijama. Sarađuju sa drugim udruženjima građana i sportskim klubovima u svom mestu i aktivno učestvuju u obogaćivanju kulturnog i društvenog života Starčevaca. Organizatori su manifestacije “Najlepši slavski kolač“.

„Prvenstveno se bavimo očuvanjem starih ženskih zanata i tradicije iz našeg kraja i naše zemlje. Tu spadaju rukotvorine, zlatovez, pletenje, tkanje, heklanje… Pored starih zanata u obzir dolaze i dekupaž tehnike, slikanje i slično. Takođe, prenosimo poznavanje starih recepata, zaboravljenih jela, razmenjujemo iskustava sa drugim udruženjima… U svakom slučaju, cilj je druženje, pored očuvanja tradicije, kao i obogaćivanje sadržaja u našem mestu“, kaže Ljiljana Zarić, predsednica Udruženja žena „Neolit“ Starčevo.

 

Ljiljana Zarić, predsednica Udruženja Neolit Starčevo (Foto: S.N.)

 

“Izbor za najlepši slavski kolač“ je manifestacija koju organizuju svake godine.

„Većina naših sugrađana je već upoznata da se to održava na Svetog Trifuna u Velikoj sali Doma kulture. Takmičarski deo se odnosi na kategorije udruženja i pojedinaca, tako da prijavu može da podnese svako ko je zainteresovan. Publika, pored kulturno-umetničkog programa, može da uživa u pregršt slanih i slatkih đakonija. Takođe, učestvujemo na prodajnoj izložbi tokom letnje manifestacije “Dani druženja“ sa proizvodima iz naše radionice, a i dolaze nam kao gosti udruženja žena iz okolnih mesta. Odlično sarađujemo sa Ragbi klubom “Borac“, nekoliko puta smo za decu pravile krofne i slatkiše kada je ovaj klub organizovao turnire. Isto tako smo otvorene za humanitarne akcije i svake godine imamo i po neku novu ideju“, kaže Ljiljana Zarić.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"