„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Udruženje žena Omoljčanke sve aktivnije u organizaciji kulturnih sadržaja u Omoljici

OMOLjICA – Udruženje žena „Omoljčanke“ iz Omoljice postoji deset godina i zauzima sve važnije mesto u kulturnom i društvenom životu ovog mesta.

Udruženje žena „Omoljčanke” pokrenulo je sredinom oktobra svoj sajt, za koji je dobilo sredstva preko konkursa Pokrajnskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, na koji su aplicirali u februaru.

Za projekat „Prezentacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva Srba u Vojvodini“, Udruženje je dobilo 200.000 dinara, a putem sajta sada će moći da prezentuju svoje radove, ali i predstave kulturno stvaralaštvo iz svog kraja.

U prostorijama Udruženja žena Omoljčanke

„Zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Udruženje žena „Omoljčanke“ realizovalo je projekat „Prezentacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva Srba u AP Vojvodini kroz digitalne medije“ putem kojeg je obezbedilo veb sajt posvećen očuvanju i promociji starih zanata žena iz Omoljice“, kaže Ana Vugrinec iz Udruženja žena „Omoljčanke“ iz Omoljice.

Na promociji projekta predstavljeni su rezultati tromesečnog rada udruženja na izradi ovog sajta koji danas pruža sve potrebne informacije vezane za stare zanate i proizvode koje žene iz ovog udruženja stvaraju.

„Na ovom projektu smo radili puna tri meseca stvarajući vizuelni identitet sajta. Izuzetno smo zadovoljne rezultatima, jer sada imamo svoje relevantno mesto i u digitalnom prostoru. Na našem sajtu posetioci mogu pronaći informacije o tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina: vezu, tkanju, zlatovezu, pletenju… Konkurs je bio pokrenut na temu očuvanja i zaštite tradicinalnog narodnog stvaralaštva Srba u Vojvodini i u avgustu su nam odobrena sredstva za projekat. Cilj je bio da kreiramo mesto na kom će biti dostupne sve informacije u vezi rada našeg udruženje, ali i da se povežemo sa udruženjima žena iz cele Srbije. A sada imamo mogućnost i onlajn poručivanja naših proizvoda. Ukoliko se posetiocima sajta dopadnu neki od naših proizvoda, mogu ih i naručiti putem formulara koji se nalazi na samom sajtu“, rekla je Ana Vugrinec, PR Udruženja žena „Omoljčanke“.

Predsednica Udruženja žena „Omoljčanke“ Slavica Polić kaže da su izuzetno ponosne na to što će sada, nakon skoro decenije postojanja, biti daleko vidljivije.

„Sajt nam mnogo znači, ideja je postojala i ranije, ali nismo imale dovoljno sredstava i kada smo dobile odgovor da su nam odobrena sredstva, bile smo presrećne. Sada ćemo biti vidljive čitavom svetu, ne samo u regionu. Sajt je zato, osim na srpskom, urađen i na engleskom jeziku. U našem udruženju ima 10 članica i bavimo se prvenstveno očuvanjem starih zanata, od zlatoveza, veza i heklanja, zatim štrikanja i tkanja, svega onoga što se radilo ranije, a danas je zaboravljeno. Ovaj brzi tempo života diktira pravila, pa uglavnom čujemo da se ti proizvodi mogu kupiti kod Kineza, a mlađe generacije ne znaju kako se dolazilo do tih materijala, vune, konoplje, svega. Zato držimo radionice i pomažemo mlađim generacijama da nauče stare zanate, jer džabe što mi znamo i radimo, ako ne prenosimo tradiciju našeg kraja na sledeće generacije koje će je dalje negovati“, rekla je Polić i dodala da sada sve što rade mogu da predstave putem internet portala koji su napravile.

U okviru svog rada, žene u Udruženju prvenstveno stvaraju replike narodnih nošnji, bez obzira iz kog kraja Srbije su potekle, a kreiraju i bosanske nošnje. Uglavnom prave replike za kulturno – umetnička društva. Imaju i tri autentične nošnje koje su dobile na poklon. Zlatovez je druga stara tehnika koju praktikuju, a podrazumeva rad veza sa posebnom vrstom konca – srmom. Tako za jednu džegu (maramu) treba oko šest meseci do godinu dana da se napravi, svedoči Slavica Polić.

Detalj s manifestacije „Omoljačka cipovka“

Udruženje žena Omoljčanke inače od osnivanja organizuju i manifestaciju „Omoljačka cipovka“ koju podržavaju i Mesna zajednica Omoljica i Grad Pančevo.

Etno bazar „Omoljačka Cipovka“ je manifestacija koja se održava u sklopu „Porodičnih dana“ u Omoljici, a posvećena je očuvanju tradicije pripremanja domaćeg hleba „cipovka“ koji se u Vojvodini pravi više od tri veka.

Udruženje žena “Omoljčanke” je i ove godine svojim Etno bazarom “Omoljička cipovka” tradicionalno otvorilo jubilarnu 10. manifestaciju “Porodični dani” u Omoljici.

Omoljička cipovka

Posetioci su mogli da posete štandove 12 udruženja sa područja Srbije i iz okoline Omoljice i uživaju u koncertu benda “Naš način”.

I najmlađi posetioci zabavili su se u kreativnoj radionici u parku.

Udruženje žena “Omoljčanke” osnovano je 2014. godine u Omoljici i zalaže se za negovanje tradicionalnog načina izrade rukotvorina, očuvanje starih zanata, kulturne zaostavštine, kao i razvijanje seoskog turizma.

Ulaz u prostorije Udruženja žena Omoljčanke

„Kombinacija radionica, obuka i predavanja na temu starih tehnika zanata, uz paralelnu obuku žena iz Omoljice, jedan je od glavnih imperativa našeg udruženja. Gotovo deceniju “Omoljčanke” u svoje aktivnosti uključujemo devojke, žene i decu kako bi proširile svest o značaju učenja tradicionalnih načina izrade rukotvorina i njihovoj kulturnoj vrednosti i identitetu. Sticanje novih znanja i veština, unapređenje volonterskog rada kao i dobra i pozitivna saradnja sa ljudima iz naše okoline jedni su od naših glavnih ciljeva“, kaže Slavica Polić.

Uz fokus na obnovu starih zanata, udruženje takođe prepoznaje važnost prilagođavanja tih veština modernim potrebama i trendovima. Kroz inovacije i kreativne pristupe, članice udruženja uspevaju da spoje tradicionalno i savremeno, stvarajući proizvode koji istovremeno odražavaju nasleđe i savremene tokove.

Udruženje žena „Omoljčanke“ ne samo da promoviše tehničku veštinu, već i jača osećaj zajedništva među ženama koje dele istu strast prema nasleđu i stvaralaštvu.

Jedna od ključnih aktivnosti udruženja je organizacija sajmova, izložbi i radionica otvorenih za širu zajednicu. Na tim događajima, članice predstavljaju svoje rukotvorine, dele svoje znanje s posetiocima i inspirišu nove generacije da se upuste u svet tradicionalnih zanata. Kroz ovakve inicijative, udruženje deluje kao most između prošlosti i budućnosti, omogućavajući da se znanje i veštine prenesu s ljubavlju i ponosom.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"