„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

U Banatskom Novom Selu održana manifestacija “Banatski hleb”

Manifestacija “Banatski hleb” ove godine održana je po sedmi put u Banatskom Novom Selu. U Sportskoj hali održan je prigodan kulturno-umetnički program. „Banatski hleb“ je jedinstvena manifestacija u Srbiji, jer je jedina koja je posvećena isključivo hlebu.

Organizator manifestacije je udruženje žena “Novoseljanke” iz Banatskog Novog Sela.

Predstavnice udruženja žena u izboru za najbolji domaći hleb

Snežana Baba, predsednica Udruženja “Novoseljanke/Boboacele” kaže da je zbog pandemije virusa “kovid 19” ove godine manifesacija održana sa izmenjenom koncepcijom i u manjem obimu, ali u želji da se ne prekine tradicija održavanja.

– Uslovljeni smo preporukama Kriznog štaba, tako da smo manifestaciju organizovali u skladu s njima. Od ove godine uveli smo i takmičarsku kategoriju za najbolji hleb žena iz Banatskog Novog Sela. Ove godine odlučile smo se i za nešto što nije karakteristično za ovakav vid manifestacije a to je da smo našim prijateljicama iz drugih udruženja upriličile obilazak dela onog što može da se vidi u Banatskom Novom Selu i što može da predstavlja turističku ponudu našeg mesta. Pokazale smo im zemljoradničku zadrugu “Novoseljanka” i srpsku i rumunsku pravoslavnu crkvu. Za sledeću godinu planiramo još toga novog i drugačijeg, ukoliko nam uslovi to budu dozvolili a nadamo se da će biti masovnije i veće nego do sada, kaže Snežana Baba.

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva

Manifestaciju je otvorila Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva.

– Želim da pohvalim članice udruženja “Novoseljanke” koje su svojim radom, umećem i proizvodima koje ovde vidimo na trpezi, uspele da promovišu svoje selo, da obezbede učešće kako u regionu tako i na međunarodnim manifestacijama, a uspele da uprkos pandemiji virusa kovid 19 ipak organizuju ovu manifestaciju uz poštovanje svih epidemioloških mera. Grad Pančevo podržava ovakve manifestacije i rad udruženja žena, kao i žensko stvaralaštvo i žensko preduzetništvo i na taj način daje doprinos njihovom ekonomskom osnaživanju. Želim da poručim svim udruženjima žena da je Grad Pančevo tu za njih za svaki vid pomoći i podrške, rekla je Dragana Kuprešanin.


Najbolji hleb izabrao je stručni žiri, na čijem čelu je i ove godine bio instruktor i sudija, Hadži Saša Mišić.

U izboru za najbolji domaći hleb među udruženjima žena prva nagrada pripala je Udruženju “Etno kutak” iz Kačareva, Minerva Ardeljan je napravila najbolji hleb među ženama iz Banatskog Novog Sela, a Marija Ardeljan je dobila nagradu za najbolji hleb među članicama Udruženja “Novoseljanke”.

Manifestaciji je prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, mesne zajednice i kulturnih društava i nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji. Njima su ovom prilikom uručene i zahvalnice.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"