„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Ministar Nedimović i sekretar Božić u poseti Banatskom Brestovcu i Pančevu

U okviru kontinuiranih obilazaka poljoprivrednika, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić danas su posetili Banatski Brestovac i Pančevo.

Oni su prvo razgovarali sa članovima Udruženja povrtara i voćara „Brestovački rod“ u mesnoj zajednici Banatski Brestovac.

Pored članova udruženja ministra i pokrajinskog sekretara dočekao je i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović sa svojim saradnicima.

U Banatskom Brestovcu

– Važno je da poljoprivrednici više koriste mere koje obezbeđuje država, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Udruženju povrtara i voćara u Banatskom Brestovcu.

Sa njima je razgovarao o tri ključne teme.

– Prva stvar je edukacija koju moramo da sprovedemo sa članovima Udruženja. Druga stvar vezana je za organizaciju njihove manifestacije „Dani paprike“. Treća se odnosi na elektrifikaciju polja što je kod povrtara i voćara najvažnije. Puno novca troše na dizel gorivo, gas za pokretanje pumpi, navodnjavanje. Ja sam dogovorio sa gradonačelnikom oko definisanja obuhvata reona i mi ćemo dati kompletan novac 100% za elektrifikaciju u Banatskom Brestovcu, rekao je ministar Nedimović.

U Banatskom Brestovcu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić kaže da su u razgovoru sa povrtarima u Banatskom Brestovcu došli do zaključka da oni, ali i ostali poljoprivrednici ovog sela retko konkurišu za sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

U Banatskom Brestovcu

Sa povrtarima iz Brestovca razgovaralo se i o protivgradnoj zaštiti.

– Od juna se započelo sa izgradnjom radarskog centra u Samošu koji će pokrivati Banatski Brestovac i teritoriju Pančeva. Brestovac će biti branjen od grada sa tri strane – Dolova, Ivanova i Starčeva, kaže Čedomir Božić.

Pokrajinski sekretar Božić zahvalio je gradonačelniku Stevanoviću na odličnoj saradnji i podsetio da je ove godine Grad Pančevo aplicirao za atarske puteve u vrednosti od 20 miliona dinara. Dodaje da su Pančevu i u prethodnoj godini odobrena sredstva za atarske puteve i za izgradnju vodovodne mreže.

U poseti domaćinstvu Ristić u Pančevu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić posetili su danas i domaćinstvo Vukašina Ristića u Pančevu.

Aleksandar Stevanović, Branislav Nedimović i Čedomir Božić

Porodica Ristić se bavi ratarstvom i obrađuje više od 500 hektara zemlje.

– Gro mehanizacije nabavio sam preko tih konkursa države. Nabavio sam tri traktora, prskalice, sejalice za žito i kukuruz i prikolice. Sada kreće žetva, za nedelju dana otprilike i trebaće nam sva ova mehanizacija, rekao je Vukašin Ristić.

Ova poseta izuzetna je prilika za poljoprivrednike da saznaju više o subvencijama države rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

– Ovde kod Vukašina na gazdinstvu možemo da vidimo kako izgleda podrška koju Srbija daje poljoprivredi. Sve ove traktore i pomoćne mašine Vukašin je obezbedio uz pomoć države, istakao je Stevanović.

Većinu mehanizacije porodica Ristić je kupila uz pomoć države

Vukašin obrađuje oko 500 hektara i planira da konkuriše za nabavku još jedne sejalice čime će kompletno obnoviti mehanizaciju na svom poljoprivrednom gazdinstvu.

Ministar i pokrajinski sekretar su tom prilikom razgovarali sa mnogobrojnim poljoprivrednicima sa tog područja.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"