„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

„Elektrificirani rendžeri za navodnjavanje njiva“ sve traženiji patent

Inovacija „Elektrificirani rendžeri za navodnjavanje njiva“ sve je traženija kako kod nas tako i u svetu.

Inovator Milan Ugljanin je sa ovom inovacijom bio finalista na takmičenju „Najbolja tehnološka inovacija 2017“. Kada je te 2017. godine elekroinženjer Milan Ugljanin prijavio svoj tim za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, nije ni slutio da će danas biti trostruki svetski šampion sa svojim elektrificiranim rendžerima za navodnjavanje njiva.

Investicija se meri desetinama hiljada evra. Iskustva su pokazala da se uloženo vrati za tri godine, nekad brže. Sistem rendžera za navodnjavanje njiva omogućava dve setve i ekološku proizvodnju bez emisije ugljen-dioksida, pa je patent, osim u Srbiji, našao primenu i u Belorusiji i Kazahstanu.

Mi smo prošle godine napravili ogromnu mašinu, jedan rendžer jednostrani od 1.000 metara. To je komplikovanije i za upravljanje i za vođenje nego što smo ovde napravili dvostrani od 1.600 metara. Bukvalno smo sa tim mašinama pomerili svetsku praksu u pogledu upravljanja takvim mašinama. Takođe, pomerili smo praksu i supstitucijom energenta, umesto nafte na električnu energiju, izjavio je za RTS elektroinženjer Milan Ugljanin.

Screen shot RTS prilog o inovaciji Milana Ugljanina

Sve je manje zemljišta pod sistemima za navodnjavanje u Srbiji. Od 3,4 miliona obradive površine u Srbiji prošle godine navodnjavalo se tek 1,4 odsto, odnosno nekih 46.863 hektara što je za nijansu manje (0,2 odsto) nego godinu dana ranije. Zato su ovakve inovacije poput „Elektrificiranih rendžera za navodnjavanje njiva“ sve neophodniji i patent koji će biti sve neophodniji.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"