„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Božić i Nedimović posetili dva gazdinstva na severu Vojvodine

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Čedomir Božić posetili su farmu „Aberdeen Angus“ u naseljenom mestu Srpski Krstur u opštini Novi Kneževac. Nakon posete Srpskom Krsturu, obišli su i Opštinu Kanjiža, odnosno poljoprivredno gazdinstvo porodice Gabrić u Horgošu. Tom prilikom ministar i resorni sekretar razgovarali su sa poljoprivrednicima sa područja obe ove opštine.

Mladen Jančić iz Srpskog Krstura na svom dobru seje uljanu repicu, ječam i suncokret. Kako nam je rekao, uzgojem goveda rase “Aberdin Angus” počeo je da se bavi “iz hobija”. Danas ovaj poljoprivrednik ima gotovo 600 grla. Na ovogodišnjem septembarskom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u kategoriji “Angus” dobio je zlatnu medalju za junicu i kolekciju junica.

– Koristimo dosta toga što je Ministarstvo prepoznalo, uvek ističem da sam veoma zahvalna na tome, jer sigurno bez podsticaja države, ne bi ni blizu ovo sve ovako izgledalo, rekao je Mladen Jančić.

Ministar Nedimović kaže da je Angus je budućnost, jer tržište to traži.

– Mi treba da pravimo ono što tržište traži, a ne da izmišljamo “toplu vodu”. Cena ovog mesa je veća na tržištu, pričamo o živoj vagi, nego što je simentalca ili neke druge rase i Ministarstvo će maksimalno podržati ovu vrstu tova, rekao je Nedimović.


Petar Gabrić iz Horgoša i njegova porodica uzgajaju jabuke i krompir. Ovaj domaćin upoznao je resornog ministra sa problemima sa kojima se suočava kao proizvođač.

– Kod nas je veliki problem što je nesređeno tržište, u vezi svega. Nema ozbiljnijeg otkupa ni voća, ni povrća, ni hladnjača, na tome bi trebalo da se poradi, kazao je Gabrić.

– Sad sam od njih dobio neke nove informacije gde nam postoje rupe. To se ne može iz Beograda iz Ministarstva videti. Menjaćemo Pravilnik u skladu sa potrebama poljoprivrednika na terenu, napominje Nedimović.

Treba podržati ovakve poljoprivrednike i nastaviti sa daljim ulaganjima, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić. On je za narednu godinu najavio još veću finansijsku podršku agraru.

– Ove godine je bilo milijardu dinara, u narednoj godini iznosi će biti značajno veći, kao što je konkurs za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, gde je ove godine bilo sto miliona dinara na raspolaganju i najveći broj prijava bilo je na tom kokursu, izjavio je Čedomir Božić.

Pored Republike i Pokrajine, podršku poljoprivrednicima pružaju i lokalne samouprave.

Irena Slavković, predsednica Opštine Novi Kneževac kaže da ta lokalna samouprava od ove godine prvi put realizuje Program podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

– Taj program obuhvata iznos od dva miliona dinara i dva plana. Jedan plan je finansiranje poljoprivrednih proizvođača, a drugi je sufinansiranje zakupa pijačnog prostora. Što se tiče prvog plana, za njega su izdvojena sredstva u iznosu od million sedamsto hiljada dinara, za svakog pojedinačnog poljoprivrednog proizvođača u iznosu od 150 hiljada dinara, kaže Slavković.

Opština Kanjiža opredelila je iz godišnjeg budžeta 30 miliona dinara za pomoć poljoprivredi i poljoprivrednicima.

– Ogledala se u održavanju atarskih puteva, rekonstrukciji kanala za navodnjavanje i Poljočuvarsku službu. Pored toga smo imali i razne subvencije koje se tiču naših poljoprivrednika, mišljenja je zamenik predsednika Opštine Kanjiža Nebojša Rakić.

Ministar Branislav Nedimović podseća da je počela i žetva kukuruza, a vlaga ove žitarice veća je nego što je uobičajeno.

– Ministarstvo je dalo naloge skladištarima da suše kukuruz koji ima više od 14.5 odsto vlage, kao i da se očiste usipni koševi. Sprovešćemo kontrolu u narednim danima. Ova godina sa aspekta klimatskih prilika bila je nepovoljna za proizvodnju kukuruza, zato moramo da preduzmemo preventivne mere kako kasnije ne bismo imali problem sa eventualno buđavim kukuruzom, što bi ostavilo ozbiljne posledice po ishranu životinja. To moramo u korenu saseći, zaključio je ministar Nedimović.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"