„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

U Opovu održan „Banatski slatki dan“

U okviru kulturnog leta 2021, na platou ispred galerije „Jovan Popović“ u Opovu održana je manifestacija „Banatski slatki dan“.

Organizatori su Opštinska narodna biblioteka Opovo i Aktiv žena opštine Opovo.

Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Miloš Markov, direktorka Biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić i predsednica Aktiva žena opštine Opovo Zorica Ugrinov. Glumica Tatjana Reljin imala je recital svojih pesama.

Predsednik opštine Miloš Markov izrazio je zadovoljstvo odzivom izlagača i posetilaca, sa željom da manifestacija postane tradicionalna.

– Uspeli smo po prvi put da realizujemo jednu ovakvu manifestaciju. Zadovoljni smo odzivom i kako manifestacija protiče. Sve je u banatskom tradicionalnom stilu, specijaliteti, proizvodi i muzika… To nam je i bila želja, a želja nam je i da nastavimo i narednih godina, da manifestacija bude sveobuhvatnija i kvalitetnija, rekao je Markov.

Na štandovima je bio veliki izbor banatskih poslastica, pita i kolača, ali bilo je slanih proizvoda, kao i sokova, vina i piva iz domaće radinosti.

– S obzirom da se manifestacija zove „Banatski slatki dan“ mi smo se naravno potrudile da to budu baš banatske poslatice, ne samo kolači nego između ostalog i rezanci s makom, rezanci s orasima, neprikosnovena kraljica banatske slatke kuhinje štrudla s makom, vanilice, kolač na tuč, grancle, vanilice, zaboravljene kolače kao što su šapice i damen kapric, mađarica, lenja pita sa jabukama, sa višnjama, sa bundevom. Naravno tu je i slano. Imamo pogačice sa čvarcima i kifle i sve ono što se odvajkada pravilo u Banatu, nabrojala je Zorica Ugrinov.

Pored izlagača iz Opova, na manifestaciji su učestvovala udruženja žena i proizvođači iz Sefkerina, Barande, Pančeva, Kovačice i Kačareva.

U okviru kulturnog programa, učestvovala su kulturno – umetnička društva „Sveti Nikola“ iz Sakula i „SM Čigra“ iz Opova, koja su izvela splet igara iz Banata i Šumadije. Za dobru muziku i štimung bili su zaduženi Opovački tamburaši.


Foto: Aktiv žena Opovo
Tekst. G.O.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"