„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Održan 2. Dan voćara na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Na Novosadskom sajmu u organizaciji Privredne komore Vojvodine, Novosadskom sajma, Ministarstva za poljoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu organizovan je Dan voćara.

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu istakao je da je Dan voćara izuzetno važan jer je reč o susretu važnom kako za proizvođače tako i za predstavnike institucija da se još jednom rezimira stanje kada je u pitanju voćarska proizvodnja. Ove godine izostaje rod pojedinih voćnih vrsta zbog mrazeva, a sa druge strane očekuje se prosečan rod drugih voćnih vrsta istakao je Tica i dodao da se kod pojedinih vrsta očekuju natprosečne cene. Poručio bih svim proizvođačima da iskoriste povoljnu okolnost a to je da postoje značajna kreditna sredstva od strane banaka, fondova na nivou pokrajine i republike.

Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma istakao je da je važno što ovaj drugi po redu Dan voćara ulazi u redovan program na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu- želimo da postane tradicionalan dan kao što stočarsvo ima svoj dan a to je četvrtak. Nadamo se da ćemo na osnovu ovog dana u buduće napraviti i specijalizovane manifestacije za druge oblasti.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu istakao je da sekretarijat za poljoprivredu ima niz konkursnih linija koje su namenjene za poljoprivredna gazdinstva i pozvao je sve zainteresovane da se prijave na konkurse ističući da je sekretarijat za poljoprivredu partner poljoprivrednicima i da se samo zajedničkim radom može poboljšati poljoprivredni ambijent.

Čedomir Božić


Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakao je da je sajam jedan od skupova gde su se skupili svi relevantni činioci koji mogu da utiču na razvoj voćarstva. .Mi u ministarstvu imamo programe za voćarstvo, jedan je završen u maju, a sa da se očekuje rang lista , želimo da nastavimo sa sličnim programima i u narednim godinama. Ono što nedostaje jesu preradni kapaciteti, i to mi vidimo obilazeći Srbiju.

Velimir Stanojević, državni sekretar u u ministarstvu poljoprivrede istakao je da je voćarstvo grana poljoprivrede koja je u Srbiji proteklih godina doživela ekspanziju. Ove godine su jagodičaste vrste voća, pre svega malina , kupina i borovnica imale dobre prinose i cenu. Ono što orhrabruje jeste činjenica da je jabuka izvozni artikal broj jedan i d anaši proizvođači idu ka visokim tehnologijama gajenja. Ministratvo poljoprivrede ima čitav niz koncepta podsticaja i otvoren proizvođačima. Sa poljoprivrednim fukultetima u Novom Sadu i Zemunu i Institutom za voćarstvo u Čačku ministrastvo radi na strateškom dokumentu- Realizacija voćarske proizvodnje u Srbiji.

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine istakao je da je za Privrednu komoru bilo važno da preko Udruženja poljoprivrede inicira organizaciju upravo ovakvog skupa . Ne treba trošiti reči ističući značaj poljoprivrede u strukturi privrednih aktivnosti Vojvodine i Srbije. Poslednjih godina svedoci smo i sve većeg značaja koje voćarstvo ima za poljoprivredu naše zemlje i naše pokrajine. Podatak koji na to najbolje ukazuje je da je u prvih sedam meseci tekuće godine Srbija realizovala izvoz od preko 280 000 tona voća i time ostvarila izvoz od 405 miliona evra . Izvoz voća u ukupnom agrarnom izvozu Srbije iznosi 17, 2 %.

Na danu Voćara organizovani su paneli – Finansiranje poljoprivrede, Savremeni trendovi u voćarstvu kao i Standardi i mogućnost plasmana voća na domaćem tržištu.

Izvor: Poljoprivrednik.net

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"