„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Smotra ovnova u Dolovu 19. marta

PANČEVO / DOLOVO – Tradicionalna smotra ovnova u Dolovu kod Pančeva biće održana u subotu, 19. marta, u dvorišnom delu iza zgrade Mesne zajednice.

Organizatori su pripremili teren i postavili bokseve koje će iskoristiti svi oni koji su rešili da tog dana dođu u ovo mesto i izlože svoja grla.

Očekuje se da će već od 10 sati, kao i ranijih godina, svoja najbolja grla izložiti ne samo Dolovci, već i komšije iz Sakula, Ilandže, Uzdina, Padine, Vračev Gaja, Uljme i drugih sredina.

Ljubitelji ovnova imaće priliku da vide primerke autohtone rase cigaja, ali i ovnove bele rase, vintenberg i drugih.

Proglašenje pobednika biće oko 11:30 časova.

Ovako je bilo na Smotri ovnova u Dolovu 2017. godine

Smotru priplodnih ovnova i mlađih grla, kao i ranijih godina, organizuje Udruženje odgajivača ovaca „Banat” iz Pančeva uz pomoć dolovačke sekcije.

Velika stada ovaca bila su ranije jedna od karakteristika južnog Banata, ali je danas to sve ređa pojava. Jedno od mesta u kojem se ovčarstvo i dalje zadržalo je Dolovo sa brojkom od nešto više od 1.000 ovaca i manifestacijom u čast ovih životinja.

Zbog toga je značaj ove smotre veliki, jer zaljubljenici u ovnove nastoje da afirmišu stočarstvo i uzgajanje ovaca u još većem broju na obodima Deliblatske peščare.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"