„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Ozimi usevi na području Južnog Banata u dobrom stanju

PANČEVO – Ozimi usevi na području Južnog Banata u dobrom su stanju, a stručnjaci iz Instituta Tamiš preporučuju da se sa prihranom pšenice počne krajem februara. Preporučuju primenu đubriva AN i KAN dok Ureu treba izbegavati.

Problem na njivama su glodari koji poslednjih godina ima više nego što je uobičajeno.

Na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara pšenica je u različitim fazama razvoja u zavisnosti od vremena setve. Usevi iz oktobarske setve već su izbokorili i imaju jedno do dva sekundarna stabla a zasejani krajem novembra i početkom decembra su u fazi nicanja sa jednim do dva lista.

Stručnjaci iz Instituta Tamiš kažu da u zemljištu ima dovoljno vlage i da ne treba žuriti sa prihranom pšenice.

„Mi preporučujemo prihranu da to bude krajem februara, da se prihrana radi sa oblikom azota amonijačno nitratnim da li je to AN ili KAN i ne preporučujemo primenu UREE. Ureu niti možemo da kasnije iskontrolišemo, pošto će se ona izuzetno kasno koristiti,ne možemo da iskontrolišemo koliko je biljka pojela niti znamo tačno da li je ona prisutna. Prihrana počinje kada su biljke aktivne i tada treba dodati oblike azota koje biljka može iskoristiti odmah 50 % i ostatak u sledećih 7 dana“, rekao je za RTV Bogdan Garalejić, stručni saradnik za strna žita.

U četiri južnobanatske opštine koje pokriva Institut Tamiš Pančevo uljana repica zauzima oko 8 hiljada hektara. Trenutno je u fazi od 2 do 8 listova u zavisnosti od roka setve koji je i ovde bio produžen.

„Preporuka je uvek da prvo ide prihrana samo sulfanom a posle sa amonijum nitratom i to se može raditi već u drugoj polovini februara meseca“, dodao je Bogdan Garalejić.

Južnobanatskim ratarima probleme na njivama trenutno prave glodari kojih je poslednjih par godina više nego što je uobičajeno zbog toplijih zima i nedostatka ptica grabljivica. Zbog toga stručnjaci preporučuju korišćenje zatrovanih mamaca najčešće ječma ili pšenice koje bi trebalo staviti direktno u rupu i potom je zatvoriti da mamci ne bi dospeli na površinu i ugrozili ptice i ostale životinje.

Tekst i foto: V.A.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"