„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Crepaja: Završena žetva suncokreta, kreće berba kukuruza

CREPAJA – U Crepajačkom ataru završena je žetva suncokreta, a ovih dana zahuktava se berba kukuruza.

U Crepajačkom ataru koji se prostire na 12.000 hektara kukuruz je tradicionalno najzastupljenija poljoprivredna kultura. Zahvata oko 6.000 hektara, a ratari kažu da je u dobrom stanju uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama.

Tome su doprinele obilne padavine pre dvomesečne suše koje su smanjile štetu, kao i činjenica da Crepaja ima najkvalitetnije zemljište u ovom delu Vojvodine.

Prošle nedelje počela je sporadična berba kukuruza, ali trenutno ima dosta vlage pa se očekuje da će se ovaj posao zahuktati tek za desetak dana.

„Očekujemo da će na nekim parcelama rod biti od 5 i po do 6 tona po jutru, odnosno vagon po hektaru. Ako se zna da je cena 28 dinara „Almeks“ je izašao sa cenom 28 plus PDV izađu lepe pare“, saopštio je Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje za RTV Vojvodine.

Berba kukuruza trebalo bi da bude završena polovinom oktobra.

U Crepajačkom ataru suša je najviše štete nanela soji. Prvi prinosi prilično su raznoliki i kreću se od 700 kilograma do tone i po po hektaru.

“Suncokret je dobar, prinosi su od 1.8do 2.5 t/ha. I cena je otišla gore. Obećali su 73 dinara i mislim da je to dobro“, dodao je Jovanov.

Zbog blizine šećerane u Kovačici, u Crepaji je tradicionalno šećerna repa jedna od najzastuplenijih poljoprivrednih kultura. Suša joj nije nanela štetu i poljoprivrednici očekuju dobar prinos kao i procenat šećera u korenu.

Vađenje repe počeće u prvoj nedelji oktobra, a ratari kažu da ona za nešto manje od mesec dana, ako je u dobroj kondiciji, može da poveća prinos i do 1 vagon po hektaru. Tvrde da su zadovoljni saradnjom sa šećeranom u Kovačici. Trenutna cena repe je 5 i po dinara po kilogramu. Šećerana daje gratis 100 evra po hektaru kao vid stimulacije i 500 evra beskamatno po hektaru poljoprivrednicima kojima je potreban novac unaped.

Nastojanja su da se uz stimulanse koje nudi šećerana u Kovačici proizvodnja vrati na period iz 2018. godine kada je, kažu poljoprivrednici, pod repom bilo oko 2.000 hektara.

Autor: N.G.B.
Foto: www.pixabay.com

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"