„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Nedimović i Božić s poljoprivrednicima u Karađorđevu u opštini Bačka Topola

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić danas je sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislavom Nedimovićem obišao poljoprivredno gazdinstvo porodice Popović u naseljenom mestu Karađorđevo u opštini Bačka Topola.

U okviru posete razgovarali su sa poljoprivrednicima iz opštine Bačka Topola o aktuelnim problemima i subvencijama koje država usmerava ka unapređenju poljoprivrede.

Ministar Nedimović posetio je Karađorđevo sa ciljem da porazgovara sa poljoprivrednicima o problemu mlečnog govedarstva i da im predoči nove mere Vlade Republike Srbije koje imaju za cilj poboljšanje stanja mlečnog govedarstva.

– Država je povećala premiju za 3 dinara, sa 7 dinara po litri na 10 dinara, što predstavlja ozbiljan izdatak za državu, negde oko 25 miliona evra. Želeo sam na licu mesta da se uverim koje to konkretne mere mi treba da preduzimamo da bismo pomogli poljoprivrednicima, kako u sektoru ratarstva, tako i u sektoru stočarstva, rekao je ministar Nedimović.

Za meštane Karađorđeva ozbiljan problem predstavlja i nedostatak vodovodne mreže. Svi okupljeni poljoprivrednici mogli su da postavljaju pitanja posetiocima, te je tako postavljeno pitanje o vodovodnoj mreži, na koje je Pokrajinski sekretar Čedomir Božić dao odgovor.

– Pre svega, veliko mi je zadovoljstvo da se susretnem sa poljoprivrednicima, ovde u Karađorđevu. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine imao je 400 miliona dinara na raspolaganju kada je u pitanju vodovodna mreža, naravno na nivou Pokrajine. Procenjuje se da će i u januaru sledeće godine budžet za vodovodne mreže iznositi 400 miliona dinara i Opština Bačka Topola biće pozvana da konkuriše u ime svojih Mesnih zajednica, pa tako i za Karađorđevo. Pokrajinski sekretarijat obezbediće sredstva da li za izradu projektne dokumentacije ili za izvođenje radova, rekao je Čedomir Božić.

Prema rečima Pokrajinskog sekretara budžet za konkurs koji se odnosi na ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava sledeće godine biće dupliran na 200 ili više milijardi dinara.


Goran Popović iz Karađorđeva se bavi poljoprivredom, kako kaže, oduvek. Gazdinstvo su značajno proširili u poslednjih deset godina i nabavili novu mehanizaciju, i to uz pomoć države i Pokrajine, preko raznih konkursa.

– Uz pomoć države, odnosno državnih podsticaja, konkurisali smo na svim dosadašnjim konkursima pokrajinskog i republičkog ministarstva, ali i na konkursima za IPARD. Na svim tim konkursima ostvarili smo maksimalan broj poena, jer smo konkurisali na moju suprugu koja je mlađa od 40 godina, te smo uspeli da pribavimo pogonsku i priključnu mehanizaciju, objasnio je Popović.

Goran Popović, u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva, obrađuje oko 250 ha zemlje isključivo ratarskih proizvoda, pšenice, ječma, uljane repice, kukuruza i suncokreta. Mehanizaciju je nabavio najviše uz pomoć pomenutih konkursa, ali je kreditne linije i sopstvena sredstva koristio za nabavku kombajna i traktora veće snage. Na svom poljoprivrednom gazdinstvu Goran Popović poseduje prskalicu velikog kapaciteta, gruber, dva savremena pluga obrtača, traktore marke Klas, najnoviji kombajn, takođe marke Klas, najsavremeniji rasipač za rasturanje mineralnog đubriva i još mnogo drugih mašina.

– Poseta Ministra Nedimovića mi puno znači i velika mi je čast da je došao na naše gazdinstvo, u naše selo. Ovo je jedna od retkih prilika, ne pamtim kada je jedan ministar u zadnjih 20-ak godina posetio naše selo, tako da nam ovo baš puno znači i prijatno smo iznenađeni što je odabrao naše gazdinstvo za posetu, rekao je Goran Popović.

U budućnosti Goran Popović planira da pored povećanja površine pod ratarskim kulturama, svoje poljoprivredno gazdinstvo proširi i u pravcu osavremenjivanja te ratarske proizvodnje, odnosno povećanje prinosa, izgradnjom sistema za navodnjavanje, prebacivanjem čiste ratarske proizvodnje na semensku proizvodnju.


Konkursi za 2021. godinu su uglavnom završeni, ali već krajem januara očekuju se novi. I dok je ove godine na raspolaganju poljoprivrednicima bilo skoro milijardu dinara, nadležni veruju da će u 2022. taj iznos biti veći. Ono što je sigurno, jeste da će budžet za konkurs koji se odnosi na ulaganje u fizičku imovinu privrednih gazdinstava, koji je ove godine iznosio sto miliona dinara, sledeće godine biti udvostručen.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"