„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Dolovački dani pčelarstva održani u Dolovu kod Pančeva

DOLOVO – U Dolovu je 15. jula organizovan centralni događaj manifestacije “Dolovački dani pčelarstva“.

Treću godinu za redom, ovu manifestaciju organizuje Društvo pčelara “Banatski pčelari” Dolovo. Prvo je na trgu ispred Doma kulture u centru Dolova, otvorena prodajna izložba pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme, a zatim je organizovano predavanje na temu suzbijanje varoe u pčelinjim društvima.

U okviru kulturno-umetničkog programa od 19 časova predstavili su se folklorni ansambli KUD-a “Banatski vez” Dolovo i vokalni solista Milica Nikolić.

Tokom zvaničnog dela manifestacije, podeljene su zahvalnice, a potom je priređena večera za učesnike, organizatore manifestacije i prijatelje udruženja.

O ideji manifestacije, predsednik ovog društva, Radovan Šofej kaže da je manifestacija izložbeno edukativnog karaktera sa ciljem promovisanja pčelarstva kao poljoprivredne grane.

“Ovom manifestacijom okupljamo pčelare, stručnjake iz oblasti pčelarstva, proizvođače pčelarske opreme i predstavljamo ih posetiocima sa ciljem promovisanja dobrobiti korišćenja pčelinjih proizvoda. U cilju nam je i približavanje pčelarstva mladim naraštajima kako ne bi i pčelarstvo postalo još jedna grana koja odumire”, rekao je Šofej.

Zbog velikih površina pod suncokretom, u ataru Dolova okuplja se mnoštvo pčelara iz cele Srbije. To je bio povod, da se od ove godine manifestacija proširi za još jedan dan. Tako je nedelja, 16. jul bila posvećena danima suncokreta čije je cvetanje u toku.

Tog dana, Društvo pčelara “Banatski pčelari” Dolovo bilo je domaćin Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine. Na tom skupu okupili su se predstavnici pčelarskih organizacija, predstavnici lokalne samouprave, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ekologije i ljudi koji su u nekom delu svog rada povezani sa pčelarstvom.

Letnjikovac kod Crkve Vodice Sv. proroka Ilije, bilo je mesto okupljanja gostiju. Skup je počeo u 11 sati, a na uvodnu temu predstavljanja Dolova i njegovog potencijala sa osvrtom na Deliblatsku peščaru, govorili su Radovan Šofej, predsednik Društva pčelara “Banatski pčelari” Dolovo i dr Bojan Vojnov, asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Radi sagledavanja šire perspektive kulturno-turističkih potencijala Dolova, o kulturno-istorijskom nasleđu Dolova govorio je dr um. Miroslav Prvulj, direktor Doma kulture u Dolovu.

O mogućnostima razvoja pčelarskog, ekološkog i turističkog potencijala Dolova, diskusiju je otvorio Radovan Šofej, a potom predao reč predsedniku Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV), Saši Čolaku.

Nakon razgovora o brojnim izazovima u pčelarstvu, gosti su obišli stacionar pčelinjaka Katalina i gostujuće pčelinjake u ataru. Nakon obilaska pčelinjaka, u prostoru stare diskoteke Doma kulture, priređen je ručak za učesnike.

Pre pomenutih događaja, Društvo pčelara “Banatski pčelari” Dolovo je 12. jula obeležilo svoju krsnu slavu Petrovdan, koja je od prošle godine uvršćena u program manifestacije “Dolovački dani pčelarstva”.

Tekst: M.P.
Foto: MZ Dolovo

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"