„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Manifestacija „Etno dan” u Kačarevu okupila udruženja iz južnog Banata

KAČAREVO – U Kačarevu do pre osam godina nije postojalo nijedno udruženje žena, za razliku od drugih mesta na teritoriji Pančeva. U međuvremenu, otkako je osnovano udruženje žena “Etno kutak” ono je postalo nosilac i aktivni učesnik svih društvenih i kulturnih dešavanja u Kačarevu, a njihove manifestacije redovno okupljaju i ostala udruženja iz južnog Banata.

Od osnivanja udruženje Etno kutak organizuje više manifestacija, ali i daje doprinos u organizaciji i svih drugih aktivnosti koje se tokom godine dešavaju u Kačarevu. Pouzdan su partner Mesnoj zajednici Kačarevo, a učestvuju i u brojnim humanitarnim aktivnostima u svom mestu, od kojih su mnoge inicirale i same članice udruženja “Etno kutak”.

Branko Bokun, predsednik Mesne zajednice Kačarevo kaže da je uvek sve lepo i fantastično gde žene iz ovog mesta umešaju svoje prste.

“U Kačarevu smo svi ujedinjeni i uvek se nađemo udruženju žena “Etno kutak” kad organizuju svoje manifestacije, jer one na najlepši način afirmišu naše mesto i multikulturalne vrednosti naše sredine. Tu je da pomogne ne samo Mesna zajednica, već i Dom kulture i ostala udruženja, jer na svim manifestacijama prikazujemo svu lepotu i jedinstvo našeg Kačareva. Kačarevo je ponosno zato što ima vredne žene poput članica „Etno kutak“ koje su pored Slaninijade postale prepoznatljiv brend našeg mesta. One organizuju veliki broj manifestacija tokom godine. Nama je to značajno jer tako pokrećemo turistički i privredni razvoj našeg mesta. Kačarevo je već prepoznatljivo i u Srbiji i u regionu po Slaninijadi koja postoji 37 godina, a Etno kutak je uključen i u tu manifestaciju od osnivanja. Imamo obavezu da još više i kvalitetnije radimo, da razvijamo etno turizam, da pokrećemo mala i srednja preduzeća, da pokrećemo farmere naše i sve one koji vrše preradu mesa na zanatski način da bi boljitak bio za celu zajednicu. Na tom putu nas prate članice Udruženja „Etno kutak“ i uvek će imati i podršku mesne zajednice jer ćemo tako najbolje svi zajedno unaprediti kvalitet života u našem Kačarevu“, kaže Branko Bokun.

U centru Kačareva kod Pančeva 17. juna održana je tradicionalna manifestacija „Etno dan” u organizaciji udruženja žena „Etno kutak”.

Program 8. „Etno dana” bio je bogat i raznovrstan, kao što su već Kačarevci i gosti iz Pančeva i drugih mesta navikli.

Na platou ispred Mesne zajednice na štandovima predstavilo se 16 udruženja iz Pančeva, Dolova, Omoljice, Ovče, Crepaje, Kovačice, Opova i drugih mesta.

Gorica Kosovac iz Crepaje kaže da žene iz njenog udruženja uvek rado dođu u Kačarevo, jer je to prilika ne samo da izlože svoje proizvode, već i da se sretnu s drugaricama iz drugih mesta.

“Pripremile smo slane i slatke proizvode, ručne radove poput oslikanih tegli, flaša i štrikanih tašni. Pošto je Crepaja poznata po pripremi domaćih rezanaca, i ovaj proizvod našao se na našoj tezgi. Volimo da dođemo u Kačarevo, jer je to prilika da razmenimo iskustva i sa ženama iz drugih udruženja”, kaže Gorica Kosovac.

Jovanka Pejčinović iz Opova takođe potvrđuje da vole da dođu u Kačarevo, jer mogu da se druže sa ženama iz drugih mesta, ali i da prikažu svoje radove.

„Dolazimo redovno na manifestaciju „Etno dan“ i veoma nam je prijatno ovde u Kačarevu. Donele smo ručno izrađene lutke, priveske, magnete i oslikane predmete od stakla“, rekla je Jovanka Pejčinović iz Aktiva žena opštine Opovo.

Sima Najdovski iz Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva kaže da je u ovom mestu uobičajeno da se udruženja međusobno podržavaju i učestvuju na manifestacijama koje organizuju.

„I ove godine Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva učestuje na manifestaciji „Etno dan“. Doneli smo etno predmete, kao i poznata makedonska jela, od kojih je na prvom mestu zelnik. Etno kutak na različite načine svojim radom nastoji da promoviše Kačarevo i da okuplja meštane, a mi im se uvek rado priključimo“, kaže Sima Najdovski.

Marija Jević

Manifestaciju je otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu koja se u svom uvodnom govoru prisetila i početaka udruženja “Etno kutak”.

“Zaista je divno biti danas ovde u Kačarevu. Način na koji naša udruženja neguju tradiciju i kulturu mogu poslužiti kao primer drugima. Poručujem im da budu istrajne i da čuvaju tradiciju za generacije koje dolaze. Grad Pančevo će nastaviti da pomaže i podržava njihov rad”, rekla Marija Jević, članica gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

Na otvaranju manifestacije govorila je i Zora Čubrić, predsednica Udruženja „Etno kutak”.

Zora Čubrić

„Cilj manifestacije je da nastavimo tradiciju i kulturu našeg naroda. Na platou ispred Mesne zajednice Kačarevo možemo videti stare, zaboravljene predmete, zanate i gastronomske proizvode. I ove godine organizuemo takmičenje u izradi domaćih rezanaca, kako bi i mlađe domaćice videle kako se to nekada radilo“, rekla je Zora Čubrić, predsednica Udruženja „Etno kutak“ iz Kačareva.

Upriličen je i kulturno-umetnički program. Predstavili su se različiti uzrasti KUD „Čigra”.

KUD Čigra

Ponovo je održano i takmičenje u pravljenju domaćih rezanaca koje je pokrenuto prošle godine. Svi oni koji su želeli da se takmiče prijavljivali su se na licu mesta, a sastojke je obezbedio organizator.

Najbolje rezance pravi Gorica Kosovac iz Crepaje, drugo mesto osvojila je Ljubinka Milićev iz Dolova, a Nevena Buzadžija iz Crepaje zauzela je treće mesto.

Zora Čubrić

Inače, predsednica udruženja Etno kutak, koje postoji duže od osam godina, Zora Čubrić upravo je pre nekoliko dana proglašena za jednu od sto najuspešnijih poslovnih žena iz ruralnih sredina i negradskih područja na konkursu koji je organizovala Pošta Srbije. Nagrada joj je uručena 12. juna.

Udruženje „Etno kutak” i ove godine će tokom leta na jezeru u Kačarevu organizovati radionice veza i heklanja, kao i takmičenje u kuvanju jela u kotliću, koje je takođe započelo prošle godine, a planirano je za kraj avgusta.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"