„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Podsticaj Pokrajine vredan 23 miliona dinara za obrazovanje poljoprivredne struke

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je 12 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava, koji su ostvarili to pravo u okviru konkursa čija je vrednost 23 miliona dinara, i čiji je cilj unapređivanje obrazovanja učenika i studenata poljoprivredne struke u našoj pokrajini.

Sekretar Čedomir Božić je podsetio na značaj Konkursa za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kojim raspolažu naučnoistraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale škole koje obrazuju kadar u oblasti poljoprivrede, za koji je resorni sekretarijat namenio finansijska sredstva radi unapređivanja nastave i što boljih uslova namenjenih za primenu stečenih znanja u domenu poljoprivrede u praksi.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu

– Pre svega, vi ste predstavnici institucija čiji je cilj obrazovanje novih kadrova u poljoprivredi i Pokrajinski sekretarijat za poiljoprivredu će vas apsolutno podržati u daljim aktivnostima.Predmet konkursa je upravo dodela sredstava za nabavku nove opreme i poljoprivredne mehanizacije koja će doprineti boljem obrazovanju i sticanju novih znanja u srednjim poljoprivrednim školama i na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, naglasio je sekretar Božić.

On je dodao i da je svih 11 srednjih škola koje su konkurisale ovoga puta dobilo sredstva, kao i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Najveće interesovanje je vladalo za nabavku pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije. Sredstva su opredeljena srednjim stručnim školama: iz Zrenjanina, Kanjiže, Sombora, Futoga, Pančeva, Bačke Topole, Bača, Rume, Iriga, Kule i Vršca.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica je istakao da je ova visokoobrazovna ustanova na ovom konkursu dobila sredststva u visini od tri miliona dinara, što će iskoristiti za nabavku traktora.

– Ovo je treći traktor koji Poljoprivredni fakultet nabavlja na osnovu podrške Pokrajinske vlade. Ova podrška nam je izuzetno važna jer na taj način omogućavamo da naši studenti imaju najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, a sa druge strane sa ovim traktorom koji ćemo koristiti za obavljanje intenzivne proizvodnje voćarsko-vinogradarske biće moguća obrada naših površina, koje Fakultet koristi po osnovu zakupa, i na taj način kroz spoj nauke i prakse omogućiti našim studentima podizanje znanja na viši nivo.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"