„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Nedimović i Božić u poseti gazdinstvima u Barandi i Idvoru

Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Čedomir Božić posetili su gazdinstva na području opština Opovo i Kovačica i razgovarali sa domaćinima o subvencijama i aktuelnoj situaciji u poljoprivredi. Pored domaćina u razgovoru su učestvovali poljoprivrednici iz Barande i Opova koji su ministra pitali o svim aktuelnim problemima koji se tiču poljoprivredne proizvodnje.

Ministar Nedimović istakao je da je cilj njegove posete domaćinstvima u Barandi i Idvoru da se ukaže poljoprivrednim proizvođačima šta imaju na raspolaganju kada su u pitanju subvencije i kako da dođu do tih sredstava.

– Cilj posete je bio da objasnim poljoprivrednim proizvođačima šta im sve stoji na raspolaganju, to jest kako da dođu do sredstava da bi svoju proizvodnju što više pojeftinili, Tu pre svega mislim na pomoć po pitanju mehanizacije, sistema za navodnjavanje. Radimo 42 projekta na prostoru Vojvodine da uredimo sisteme za navodnjavanje i da što manje zavisimo od kiše, istakao je Nedimović.

Do sada je za tu namenu potrošeno oko 80 miliona dolara. Ministar Nedimović govorio je i o prinosima pšenice i istakao da je ovogodišnji rod za 17 odsto bolji nego 2020. godine i da bi poljoprivrednici trebalo da budu zadovoljni cenom i prinosima pšenice.

Čedomir Božić

Čedomir Božić je skrenuo pažnu na to da je još uvek mali broj poljoprivrednika s teritorije Južnog Banata koji apliciraju na konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

– Ovde potencijal postoji i to nije sporno, ali vrlo malo poljoprivrednika iz Opštine Opova i Južnog Banata aplicira na konkursima Pokrajinskog sekretarijata, tako da ću iskoristiti priliku da ih pozovem da u budućim konkursima pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu apliciraju za sredstva, jer na raspolaganju imamo sredstva za 28 konkursa. Od toga je 25 namenjeno poljoprivrednicima. Milijardu dinara je ove godine namenjeno za poljoprivredne proizvođače, rekao je Čedomir Božić.

Nedimović i Božić obišli su gazdinstvo Branislava Cukića uspešnog mladog poljoprivrednika iz Barande koji je do sada više puta koristio subvencije za nabavku mehanizacije kao i porodicu Zakić iz Idvora poznatu je po proizvodnji lubenica i belog luka.

Miloš Markov, predsednik Opštine Opovo, istakao je da je poseta ministra Nedimovića i pokrajinskog sekretara Božića vrlo značajna s obzirom da se najveći deo stanovnika ove Opštine bavi poljoprivredom.

– Posebno mi je zadovoljstvo što Branislav Cukić, kao jedan mlad momak, koji je visoko obrazovan rešio da ostane u svojoj Barandi i da se bavi poljoprivredom i on nam je najbolji primer da mladi ipak mogu da ostanu na selu i da žive više nego pristojno, rekao je Markov.

Branislav Cukić, mladi poljoprivrednik iz Barande, po obrazovanju poljoprivredni inženjer, gaji pšenicu, suncokret i kukuruz, a posetu ministra ističe kao veliki podsticaj. Cukić kaže da je zahvaljujući subvencijama nabavio dosta mehanizacije.

– Meni kao mladom poljoprivredniku ova poseta ministra veoma znači. Saznao sam puno toga novog u vezi subvencija i cena kultura koje će biti. Žetva pšenice je prošla dobro, bili su rekordni prinosi, neki prosek je bio 10 tona po hektaru i ne znam da li će se to ponoviti narednih godina. Na konkursima sam uzeo dosta mehanizacije, traktora, priključnih mašina, rasipača, tanjirača, plugova… tako da sam maksimalno iskoristio subvencioni kredit Ministarstva poljoprivrede, izjavio je Cukić.

Nakon Barande, delegacije Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu posetile su porodicu Zakić u Idvoru. Ova porodica bavi se ratarstvom i povrtarstvom, a među značajnijim proizvodima je proizvodnja lubenice.

Marko Zakić, mlada nada ove porodice, završio je Poljoprivrednu školu i upisao Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sa namerom da unapredi poljoprivrednu proizvodnju svoje porodice.

– Znači nam što je ministar došao da nas sasluša, da vidi našu situaciju. Ovo je prilika da se konsultujemo sa njim, da vidimo šta nam predlaže, da mi njemu predložimo nešto i da nađemo zajednički jezik, kaže Marko Zakić.

U Idvoru su sa ministrom Nedimovićem razgovarali i predstavnici Opštine Kovačica.

Milan Garašević, predsednik SO Kovačica kaže da su pažnju posvetili pre svega direktnoj pomoći poljoprivrednicima.

– Razgovarali smo o nekim budućim strateškim pitanjima koja su bitna, kao što su cene. To je ono što trenutno najviše i zanima poljoprivrednike. Ministar nam je dao neke informacije koje su značajne ratarima, dao predloge za kretanje cena roba, razgovarali smo o ulaganju u povrtarstvo. Ministar Nedimović i ministarstvo poljoprivrede stvarno su voljni da pomognu po tom pitanju. Mislim da su Idvorci generalno zadovoljni. Ako se planovi realizuju od toga će koristi imati čitava opština Kovačica, kaže Garašević.

Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Božić iskoristili su ovu priliku da u Idvoru posete Narodni dom Mihajla Pupina.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"