„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Slabiji prinos kupusa, karfiola i krompira u Glogonju

GLOGONJ – U Glogonju kod Pančeva u toku je seča kupusa. Ovo mesto poznato je po povrtarstvu i gotovo da nema kuće koja ne gaji kupus ili krompir.

Prema mišljenju povrtara iz Glogonja, ova godina je dosta lošija u odnosu na prethodne. Slabiji je rod zbog suše. Kako kažu, kupus i karfiol koji su stigli ranije gotovo pa su propali, dok su mnogo bolje prošli povrtari koji su ove dve povrtarske kulture sejali kasnije.

Porodičnu tradiciju u gajenju kupusa i drugog povrća nastavio je Siniša Mladenović sa bratom.

Uglavnom imaju kupus i, kao prolećne kulture, mladi krompir i luk. Godina kaže nije najbolja ali su odradili sve kako bi rod i kvalitet bio zadovoljavajući. Imaju stalne kupce i sve što proizvedu i prodaju.

– Pod kupusom imamo oko 85 ari. Mi smo srednji proizvođači. Godina je bila teška, bilo je dosta suše, zalivanja, i baš je bila zahtevna što se tiče proizvodnje. Na ovoj parceli, na nekih 11 ari, očekujemo oko 8 tona kupusa, a kada je bolja godina to bude oko deset tona. Što se tiče zaštite, odradili smo na vreme sve što je potrebno, tako da je kupus dobrog kvaliteta, kaže Siniša Mladenović.

Što se tiče cena, kaže da su one u odnosu na prošlu godinu gotovo iste. Kupus se na veliko prodaje za 25 do 30 dinara, dok je karfiol oko 150 dinara.

– Prvi karfiol, koji je stigao početkom septembra i koji ima najbolju cenu, zbog obilnih padavina je uglavnom propao. Nismo mogli da zaštitimo biljku na vreme. Kiša je padala svakodnevno i sa sunčanim periodima, bilo je idealno za razvoj bolesti tako da je ljudima sve propadalo kad su u pitanju kupus i karfiol. Ispada da su bolje prošli oni koji su sejali nešto kasnije. Kod mene nije propalo mnogo, ne mogu da se žalim. Prinos jeste smanjen, ali cena je još uvek dobra, pa smo na nekom prošlogodišnjem nivou što se tiče zarade, objašnjava za RTV Danail Vučkovski, povrtar i predsednik Udruženja povrtara iz Glogonja

Većina povrtara u Glogonju sadi krompir i kupus. Od krompira pokrivaju troškove, a od kupusa ostaje zarada i to je računica kojom se godinama vode. Nadaju se da će ove godine, kada podvuku crtu, biti u plusu.

– Generalno, iako sezona nije gotova, godinu ocenjujem kao lošu, ako se uzme u obzir da su cene repromaterijala gotovo duplirane. Verovatno će biti neke zarade kada se podvuče crta, ali neće biti nešto mnogo, tek da se preživi, kaže Vučkovski.

Krajem oktobra u Glogonju se organizuje i manifestacija „Dani povrtara – Glogonjska jesen“ na kojoj će posetiocima izlagači ponuditi svoje proizvode.

Tekst: V.J.P./RTV
Foto: www.pixabay.com

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"