„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Pokrajinski sekretari Ivanišević i Božić posetili Čurug

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, posetio je naseljeno mesto Čurug i njegova verska obeležja i turističke potencijale. Tom prilikom, razgovarao je sa predsednikom Opštine Žabalj, Urošem Radanovićem. Obilasku Čuruga prisustvovao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.

Ivanišević i Božić su ovom prilikom posetili Srpsku pravoslavnu crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu, podignutu 1862. godine, čuvenu crkvu u centru ovog mesta.

Izgrađena kao jednobrodna neoklasicistička građevina monumentalnih razmera, Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ovo zdanje krase prostorne koncepcije sa naglašenim pevničkim transeptom, pripratom i zapadnim pročeljem koje nadvisuju tri tornja, od kojih je središnji najviši, pri čemu je sklad horizontalne i vertikalne podele potpun. Ikonostas ove Crkve izgrađen je od belog mermera, projektovan od strane Mihaila Valtrovića, koji je oslikao Đorđe Krstić krajem devetnaestog veka.

Izgradnjom Crkve realizovana je ideja stvaraoca o nacionalnoj umetnosti, koja predstavlja izuzetnu sinergiju koja oslikava tradiciju sa jedne i moderna evropska strujanja sa druge strane. Ona je poznata i po čuvenom zvonu koje nosi naziv ,,Veliko kontra GE“ teškom blizu 5 tona.

Obilazak crkve u Čurugu


Pokrajinski sekretar Ivanišević je istakao da su turistički potencijali ove južnobačke opštine brojni, te da mesto Čurug nije izuzetak sa svojim verskim objektima, vinarijama, seoskim domaćinstvima, a u neposrednoj blizini Bisernog ostrva i mrtvaje.

– Zadovoljstvo je biti među prijateljima i zahvalan sam na pozivu da spoznam šta su sve potencijali ove opštine i njenog naseljenog mesta Čurug. Ono što je evidentno jeste razvoj verskog turizma, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg bi trebalo da bude na mapi verskog turizma koji razvijamo kao posbenu granu turizma. Razgovarali smo o potencijalima razvoja i drugih vidova turizma, sa posebbnim osvrtom na cikloturizam, koji je ovde veoma zastupljen, rekao je Ivanišević, dodavši da je neophodno u pogledu cikloturizma raditi na što efikasnijem povezivanju biciklističkih ruta.

On je dodao i da se u pogledu zajedničkih aktivnosti resora Sekretarijata za privredu i Sekretrijata za poljoprivredu posebno izdvaja zajedničko pružanje podrške vinskom i gastro turizmu.

– Današnja poseta, pre svega hramu Vaznesenja Gospodnjeg, kao i sama saradnja sekretara za privredu i turizam sa direktorom Turističke organizacije opštine Žabalj, Marijom Čupić, usmerena je kao jačanju i promociji verskog turizma kako na teritoriji opštine Žabalj tako i širom Vojvodine. Sekretarijat za poljoprivredu je nedavno završio konkurs gde je dodeljeno 50 miliona dinara našim vinarima i proizvođačima rakije, istakao je Čedomir Božić, naglasivši da bi ovakav vid međusektorske sadarnje trebalo da doprinese jačanju i kapaciteta u oblasti vinarstva i ruralnog turizma, koji se naslanja na poljoprivredu.

Domaćinstvo Botić, Čurug


Pokrajinski sekretari su ovom prilikom posetili i domaćinstvo Botić u Čurugu, čija vinarija predstavlja deo regionalnog brenda Bačke, u čuruškom potisju, gde ova porodica obrađuje vinograde najboljih vinskih sorti već pune tri decenije. Sva vina vinarije Botić su dobitnici visokih priznanja o kvalitetu na domaćim i međunarodnim smotrama vina.

Vinski podrum porodice Botić, Čurug

Predsednik opštine Žabalj, Uroš Radanović, je naveo da postoji izuzetna saradnja između pokrajinskih sekretarijata i ove opštine. Radanović je rekao da velik broj poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Žablja proizvodi hranu i piće, što privlači turiste, ali da postoji potreba da se njihov nivo proizvodnje i proizvodni kapaciteti unaprede i povećaju, kako bi se i sami proizvodi izuzetnog kvaliteta plasirali na druga tržišta.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"