„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Količina vlage bitan faktor za kvalitet poljoprivrednog zemljišta

PANČEVO – Vlažnost zemljišta u atarima ključna je stvar za pravilnu obradu poljoprivrednog zemljišta, podsećaju stručnjaci.

Bogdan Garalejić, stručni saradnik za ratarstvo iz Instituta Tamiš u Pančevu kaže da klimatske promene ukazuju na to da ćemo verovatno imati iznenadno velike količine padavina gde voda neće moći da se povuče za kratko vreme.

„Ako bismo sada pratili stanje vlažnosti, mi zaista još uvek imamo nedostatak vlage. Bilo bi dobro da imalo 340 litara po metru kvadratnom kiše u vreme setve, ali na žalost nemamo. Ukoliko ne budemo imali dovoljno padavina to će se odraziti na useve koji dolaze u proleće. To će uticati na početak same setve u proleće, ali će uticati i na sam kvalitet vreme ulaska da se zemljište pripremi“, kaže Bogdan Garalejić.

Garalejić kaže da bi proizvođači trebalo malo da se edukuju i da pitaju stručnjake kako i na koji način uraditi pripremu, da ne bi sabijali zemljište i da bi uspeli da izvuku maksimum.

„Onog momenta kad bude moglo da se uradi priprema zemljišta, zatvoriti brazde i čekati period pred samu setvu da se uradi predsetvena priprema zemljišta. Možda neki neće morati to da urade zbog kvaliteta samog oranja koje su radili. Ipak, većina poljoprivrednih proizvođača moraće da uđe bar u jednu pripremu zemljišta za setvu“, smatra Bogdan Garalejić.

Tokom prošle sezone setve u atarima Južnog Banata palo je 340 litara po metru kvadratnom kiše. Stručnjaci iz Instituta Tamiš u Pančevu se nadaju da će se stanje sa vlagom zemljišta ove sezone popraviti.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"