„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Udruženje „Vredne ruke žena Kovina“ organizovalo radionicu izrade kitnikeza

KOVIN – Na radionici koju je organizovalo Udruženje žena „Vredne ruke žena Kovina“ pripreman je tradicionalni Vojvođanski kolač od dunja – Kitnikez.

Mirjana Drenča, predsednica udruženja „Vredne ruke žena Kovina“ kaže da je kitnikez najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, na žalost zaboravljen, nekima je poznat i kao sir od dunja, a poreklo vodi iz Austrougarske.

“Ovaj slatkiš je svoju popularnost stekao još u 18. veku, kada je u našoj zemlji vladalo veliko siromaštvo. Okupile smo se u udruženju da pričamo o jednom starom zaboravljenom slatkišu, koji datira krajem 18. i početkom 19. veka kada je bila velika sirotinja, nije bilo čokolada, ratluka, raznih eurokremova kojih danas ima, nego je svaka kuća imala negde u kraju dvorišta dunju. I onda se ona kuvala zajedno sa šećerom, i pravio slatkiš koji se zove kitnikez. Priprema ovog slatkiša, kao i njegov recept, se od tada nije mnogo promenio”, kaže Mirjana Drenča.

 

Mirjana Drenča

 

Kako kaže naša sagovornica taj slatkiš se nekada izlivao u plehove i sekao se na kocke.

“Čuvao se negde u špajzu, i deca kada bi ga dobila bila su jako srećna. Mi smo sada to malo modifikovali, pa se smesa stavlja u kalup i malo lepše izgleda, ali suština samog proizvoda je ostala ista, ništa se nije promenilo. Takođe, zbog šmeka se u slatkiš stavlja i malo oraha”, kaže Mirjana Drenča.

Udruženje “Vredne ruke žena Kovina” konkurisalo je za sredstva kod Saveta za ravnopravnost polova AP Vojvodine.

“Ja sam zadovoljna kako je proteklo naše predavanje, bilo je dosta posetilaca koji su na kraju mogli i sami probati ovaj zaboravljeni slatkiš koji se danas, na žalost, veoma retko pravi. Da bi ljude upoznali sa ovom poslasticom naše udruženje je konkurisalo za sredstva kod Saveta za ravnopravnost polova na kojem smo dobili 141.600 dinara koje smo utrošili za nabavku opreme koja nam je potrebna za proizvodnju kitnikeza. Kupili smo dehidrator sa devet spratova koji ima širok spektar upotrebe, a nama će služiti za sušenje plodova dunja od kojih se sprema kitikez”, kaže Drenča.

Zahvaljujući projektu je kupljena i jedna kvalitetna šerpa koja će se koristiti za spremanje ove poslastice, kao i aparat za pakovanje proizvoda. Kako Drenča dodaje, plan je da se na svim manifestacijama na kojim ovo udruženje učestvuje ili gostuje, kitnikez prikaže posetiocima a gde je dozvoljeno, da se i prodaje.

 

Smesa za kitnikez danas se stavlja u kalupe različitih oblika (foto: V.R.Ž.K.)

 

“Do sada se kitnikez pokazao kao hit. Veoma dobro se prodavao u Somboru kao i na manifestaciji “Dani ludaje” održanoj nedavno u Pančevu. Plan nam je da kitnikez prikažemo na svim manifestacijama na koje ćemo kao udruženje ići i do sada se pokazao kao dobar proizvod. Zahvalna sam članicama udruženja koje su prihvatile moju ideju o proizvodnji kitnikeza a moram reči da se on pokazao kao veoma tražen proizvod, posebno pošto se danas retko sprema. Sve članice udruženja imaju sanitarne knjižice, a sada smo nabavili i svu potrebnu opremu tako da možemo ponuditi kvalitetan i higijenski ispravan proizvod”, objasnila je dalje Mirjana Drenča.

Sredstva dobijena prodajom kitnikeza koristićemo za buduće aktivnosti udruženja, bilo da je to neka proizvodnja ili druženje.

Kako Drenča kaže, cilj udruženja je i druženje, da članice uživaju u svim aktivnostima, kako u radu tako i u putovanjima, izletima i gostovanjima. Kao ovo udruženje funkcioniše kao budžetski korisnik, tako dobijena sredstva često nisu dovoljna za realizaciju svih planova tako da će svaki dinar zarađen prodajom kitnikeza biti utrošen na nove aktivnosti udruženja.

 

Spremanje kitnikeza u Kovinu (Foto: V.R.Ž.K.)

 

“Za spremanje kitnikeza biraju se zdrave, lepe dunje koje se četkicom prvo dobro očiste od dlačica i zatim se kuvaju oko 15 minuta kako bi omekšale. Kada se ohlade, očiste se od peteljki, seku na četvrtine i očiste od semenki. Ljuska se ne dira pošto je ona najbogatija pektinom koji je zaslužan za želiranje kitnikeza koji, ovako spremljen, može da stoji i do godinu dana bez konzervansa. Tada se dunje miksiraju kako bi se dobila gusta kaša kojoj se dodaje od 400 do 600 grama šećera, zavisno od samih dunja ali i ukusa, želite li slađe ili ne i ta smesa se kuva od dva do tri sata posle čega se dodaje i oko 250 grama seckanih oraha. To je mera za 2,5 kilograma dunja što se pokazalo kao najbolja mera za spremanje kitnikeza”, otkriva Mirjana Drenča kako se sprema kitnikez i dodaje da se tada, dok je još vruće, smesa izliva u kalupe koji se ostavljaju preko noći da se ohlade.

Tako dobijen kitnikez se ostavlja na platnene krpe i suši dva do tri dana. Posle toga, kitnikez se može pakovati po želji.

Kitnikez je jedini slatkiš koji može da opstane tokom zime. Za njegovu pripremu potrebne su dunje i šećer, uz dodatak oraha. Ukoliko stoji na tanjiru u hladnoj prostoriji i nije pokriven, može trajati od šest meseci do godinu dana. On se vremenom suši, ali na taj način postaje još ukusniji.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"