„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Sekretar Božić u Gospođincima pustio u rad sistem za separaciju stajskog đubriva

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, posetio je danas Farmu muznih krava „Bajac“ u Gospođincima, gde je pušten u rad savremeni sistem za separaciju stajskog đubriva, čija nabavka je subvencionisana iz pokrajinskog budžeta sa 1,7 miliona dinara.

Sekretar Božić je kazao da je poljoprivredno gazdinstvo porodice Bajac do sada više puta dobilo subvencije od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Ove godine su ostvarili pravo na podsticaje za opremanje stočarskih farmi.

– Nabavkom separatora za stajsko đubrivo obezbediće se proizvodnja mineralnog stajskog đubriva, koje će se koristiti u povrtarstvu, ali i proizvodnja energenata i prostitke ispod krava, kazao je Božić i posebno naglasio da se ovaj način vodi računa o zaštiti životne sredine.

Resorni sekretar je dodao da i ove godine vlada veliko interesovanje za subvencije u stočarstvu.

– Na raspolaganju smo imali 90 miliona dinara, što svakako nije dovoljno da se pokriju sve potrebe. Nadam se da će sledeće godine budžet za stočere, pre svega za opremanje farmi, biti bar 20 miliona dinara veći, rekao je Božić.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović kazao je da u toj opštini ima 32.000 hekatara obradivog zemljišta.

– Ratarstvo je dominantno, ali u poslednje vreme sve više ljudi se opredeljuje za stočarstvo, jer su uvideli benefit od plasiranja krajnjeg gotovog proizvoda, naveo je Uroš Radanović.

On je još dodao da je vizija opštine Žabalj da do 2030. godine bude ekološka opština, te da su napravljeni početni koraci u tom parvcu.

Milorad Bajac, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u Gospođincima, kazao je da se prevashodno bave proizvodnjom mleka, sira i drugih mlečih proizvoda. On se zahvalio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu na podršci za nabavku sepratora za stajsko đubrivo, čime se, kako je naveo, zaokružuje ciklus u radu farme.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"