„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Uz pomoć države kupio plastenike i proširio povrtarsku proizvodnju

Na teritoriji Pančeva nalaze se sela koja su poznata po velikom broju povrtara, a poslednjih godina sve je veći i broj mladih koji odlučuju da se bave poljoprivredom i povrtarstvom.

Poljoprivreda je jedna od tri prioritetne oblasti u Strategiji za privlačenje investitora na teritoriji Pančeva, te ne čudi da se i sama lokalna samouprava bavi afirmacijom poljoprivredne proizvodnje i informisanjem građana o konkursima u oblasti poljoprivrede, studijskim putovanjima i obrazovanjem za konkurentniju poljoprivredu.

Cela porodica Stanojković radi u plastenicima

Da bi se povećao broj mladih u poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo sredstva namenjena isključivo mladim poljoprivrednicima za pokretanje svoje privredne aktivnosti.

Jedan od mladića koji je odlučio da i dalje živi i radi na selu je i Nemanja Stanojković iz Banatskog Brestovca, koji se sa svojim roditeljima bavi povrtarstvom i iz godine u godinu proširuje broj plastenika u kojima uzgaja povrće.
Kako kaže, odlučio se za ovaj poziv jer se i njegova porodica bavi povrtarstvom.

Bavimo se proizvodnjom povrća. Trenutno u plasteniku gajimo krastavac i papriku, jer imamo dobro tržište za prodaju ovih proizvoda. Radimo tata, brat, mama i ja i imamo sezonske radnike, četiri, pet sezonskih radnika, sve zavisi od obima posla, kaže Nemanja Stanojković.

Iz godine u godinu ova porodica uvećava broj plastenika. Tako i Nemanja planira da se proširi sledeće godine, da pokuša da na nekom od konkursa dobije još sredstava za kupovinu bar još desetak velikih plastenika.

Porodica Stanojković svake godine uvećava broj plastenika

Mladi ljudi mogu da žive od poljoprivrede, jer je poljoprivreda po meni unosan posao. Moji žive od poljoprivrede već 15 godina. Pre nekoliko godina i ja sam odlučio da krenem njihovim stopama. Dobio sam bespovratna sredstva od države od kojih sam kupio ove plastenike, kaže Stanojković.

Kako kaže, to ga je stimulisalo da nastavi da se bavi povrtarstvom, jer je uvideo da je u pitanju dobar posao koji donosi zaradu. Ovaj mladić je već dobio i novac, jednokratnu novčanu podršku od države, kao pomoć u prevazilaženju trenutne krize usled Kovida-19 i kaže da im je taj novac pomogao da malo lakše počnu novu proizvodnu sezonu u plastenicima.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"