„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Nastavak saradnje između Pokrajinske vlade i Instituta „Biosens“

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i direktor Instituta „Biosens“, istraživačko-razvojnog centra za informacione tehnologije biosistema, prof. dr Vladimir Crnojević danas su potpisali ugovor o finansiranju nastavka realizacije projekta „Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu”.

Sekretar Božić je tom prilikom istakao da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio i ove godine 10 miliona dinara za nastavak tog projekta, koji treba da omogući dalji razvoj digitalizacije u oblasti poljoprivrede, što svim učesnicima u tom procesu treba da pomogne u ostvarivanju sve boljih rezultata.

Potpisivanje ovog ugovora znači i nastavak unapređenja rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer će, kako je sekretar Božić naglasio, putem digitalne platforme biti omogućeno lakše i efikasnije uključivanje poljoprivrednika u onlajn aplikacije i procese monitoringa.

Pandemija koja nas je zadesila takođe je doprinela tome da se što više okrenemo digitalizaciji, kako bi se olakšao rad poljoprivrednika, ali i lokalnih samouprava. Pokrajinski sekretarijat opredeljuje finansijska sredstva kroz različite konkurse usmerene ka poljoprivrednim proizvođačima, lokalnim samoupravama, kao i poljoprivrednim udruženjima, srednjim stručnim poljoprivrednim školama i Poljoprivrednom fakultetu. Prednosti platforme „Agrosens“, odnosno kontrola i onlajn prijavljivanje projekata putem konkursa koje smo raspisali u ovoj godini, bile su isključivo na raspolaganju lokalnim samoupravama, istakao je sekretar Božić.

On je naveo da upravo danas ističu konkursi sa finansijskim sredstvima za lokalne samouprave u našoj pokrajini koja su namenjena unapređenju stanja u oblastima vodovoda, kanalizacije, atarskih puteva i komasacije.

Božić je ukazao na to da će, zahvaljujući onlajn poslovanju, već danas biti moguć apsolutni pregled svih pristiglih projekata, onih koji ispunjavaju uslove, kao i iznosa sredstava koja će biti opredeljena lokalnim samoupravama na ime učešća od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Sekretar Božić naglasio je da je putem digitalne platforme omogućeno lakše i efikasnije praćenje svih konkursa, i da se postižu velike uštede u vremenu za obradu dokumentacije. Na ovaj način, kako ističe, smanjena je mogućnost bilo kakve greške.

On je naveo da će, osim lokalnim samoupravama, i poljoprivrednim proizvođačima u narednoj godini biti omogućeno onlajn prijavljivanje za sredstava na konkursima Sekretarijata.

Ove godine na konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima pristiglo je 550 prijava, dok se na konkursu namenjenom unapređenju sistema za navodnjavanje očekuje blizu 1.000 prijava, koje treba obraditi, analizirati i uneti u aplikaciju „Agrosens“. Sledeće godine će ova procedura biti znatno skraćena, jer će poljoprivredni proizvođači moći sami aplicirati na konkursima, najavio je Božić.

Sekretar je istakao da će na ovaj način biti ostvarena kontrola nad svim procesima i moguće praćenje realizacije projekata.

On je ukazao na to da će poljoprivredni proizvođači u narednoj godini moći da prate svoj status, te da se uspostavlja nadogradnja sistema za izveštavanje o konkursima, što podrazumeva razvoj različitih izveštaja o realizaciji i verifikaciji konkursa. Biće moguća analiza setvene strukture za 2021. godinu, što podrazumeva prikupljanje informacija sa terena, razvoj algoritama za prepoznavanje kultura i integrisanje rezultata u digitalnu platformu „Agrosens“.

Direktor Instituta „Biosens“ prof. dr Vladimir Crnojević ukazao je na to da ova saradnja traje nekoliko godina i da su već sada širokom krugu korisnika vidljive prednosti digitalizacije u poljoprivredi.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"