„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Obuka: Digitalno opismenjavanje novinara lokalnih medija

PANČEVO – Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ iz Pančeva uz podršku Grada Pančeva organizovao je obuku za medijske radnike „Digitalno opismenjavanje novinara lokalnih medija“.

Tokom perioda trajanja projekta smo organizovali obuku za zainteresovane medijske radnike za rad na internetu uz korišćenje novih aplikacija i alata i o specifičnostima digitalnog novinarstva sa svrhom jačanja stručnih kapaciteta medijskih poslenika.

Glavna aktivnost je bila organizovanje obuke na kojoj su novinari saznali više o digitalnom novinarstvu, upoznali se sa alatima i aplikacijama za lakši rad na internetu. Ciljna grupa su bili novinari lokalnih medija.
Obuci je prisustvovalo 15 predstavnika medija.

Obuka je podrazumevala kreiranje programa obuke, obezbeđivanje potrebnih materijala i alata za obuku, realizaciju same obuke, rad u grupama ili pojedinačno kroz praktičnu primenu naučenog s ciljem edukacije zaposlenih u medijima za korišćenje interneta u svrhu plasiranja medijskog sadržaja na njihovim veb portalima.

“Organizovali smo jednodnevnu obuku gde smo zainteresovanim novinarima i fotoreporterima preneli specifičnosti digitalnog novinarstva, upoznali ih sa nekim osnovnim pojmovima, predstavili primere dobre prakse i posebno im predstavili aplikacije i alate, pre svega one koji su besplatni, kako bismo im pomogli u lakšem kreiranju sadržaja za svoj medij, da to čine na brži način, i da budu autentični. To je posebno od koristi novinarima koji rade u tradicionalnim medijima kao što su radio, televizija, štampa i koji su pokrenuli i veb portale, a kako je već uobičajeno u lokalnim medijima svi rade sve”, saopšteno je iz Centra Oblak, Pančevo.

Tokom obuke utvrđeno je da je novinarima veoma je potrebna podrška i pomoć u vidu besplatne obuke na kojoj bi im se ukazalo kako mogu svoj sadržaj za internet dodatno da unaprede. Poseban segment odnosio se i na etiku u novinarstvu na internetu.

Projekat je doprineo podizanju nivoa informisanosti novinara i fotoreportera o digitalnom novinarstvu; doprineo postojanju većeg broja novinara i fotoreportera osposobljenih za digitalno novinarstvo i rad na internetu i doprineo proizvodnji kvalitetnih medijskih sadržaja.


Projekat je sufinansiran na konkursu za sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblasti pružanja podrške i osnaživanja udruženja građana Grada Pančeva.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"