„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Američke pite Duce Petrović: U maloj kuhinji zamesila porodični biznis

PANČEVO – Svako ko je bar jednom pogledao neki američki film zapazio je okrugle domaće pite sa puno nadeva. Sitkomi, drame i druge vrste televizijskog programa u kojem se prikazuje porodica, gotovo uvek uz vesela lica prikazuju tople pite.

Ipak, konkurencija ovoj holivudskoj produkciji slatkiša dolazi iz mesta u našoj zemlji – iz Pančeva! Duca Petrović majka je dvoje dece, supruga i veliki zaljubljenik u pravljenje domaćih pita koje nalikuju američkim.

Duca Petrović

U svet slatkog ušla je pre nekoliko godina kada je počela da pravi kejk-pops kolače. Kako kaže, pite je počela da pravi pre otprilike godinu dana i to sasvim slučajno:

„Na jednom od prolećnih bazara u Pančevu izlagala sam kolače, uglavnom čokoladne, a više dana je dolazio jedan gospodin i pitao me kada ću da napravim neke kolače sa jabukama. Posle mnogo isprobanih recepata, pojavljuje se pita kakvu i danas pravim, puna voća, a u ovom slučaju sa jabukama. Sada mi je on redovan kupac“, kaže naša sagovornica i naglašava da su pored voća njene pite pune i ljubavi jer ona uvek osluškuje želje svojih kupaca.

Pita sa jabukama

Koliko vrsta pita imate u ponudi?

„Trenutno imam šest stalnih vrsta pita. To su pita sa jabukama, malinama, višnjama, makom, borovnicama i čoko-nutela. Glavni sastojak za moje pite je fil u koji ide dosta voća i testa izbalansiranog ukusa koje se dopunjuje filom. Tako se dobija pravi domaći ukus.“

Subota je za nju dan kada joj se „ruke ne gase“. Tada sprema veće porudžbine, što znači da je već od ujutro u kuhinji:

„Nedeljom imamo velike isporuke za Beograd ili Novi Sad. Ujutro prvo mesim testo za sve pite, a nakon toga sledi njihovo hlađenje.

U podne krećem sa podmazivanjem plehova, razvlačenjem testa, spremanjem filova, dekorisanjem pre pečenja… A onda sednem ispred rerne, gledam u pite i čekam ih da budu savršeno ispečene! Vrlo je važno brinuti o vremenu, jer svaka vrsta pite ima različitu dužinu pečenja.

Veče je zaduženo za pakovanje. Tad imam podršku i pomoć porodice. Deca sastavljaju kutije i lepe logo, a suprug pakuje pite i seče ih po potrebni. Ljudi ponekad žele da pita stigne isečena.

Subota je kada sam započinjala proizvodnju bio haotičan dan, ali mi je sada mnogo laše jer uz sebe imam tim koji je uigran!“

Koliko je to u minutima?

„Za samo pravljenje pita nije potrebno mnogo vremena. Za pečenje jeste. Od pravljenja testa do stavljanja u rernu treba oko 20 minuta, a da se ispeče oko 40minuta. Čokoladna pita je drugačija, ona se brzo peče, oko 15 minuta.“

Sve to, prema njenim rečima, ne bi bilo moguće da nije neizmerne podrške koju dobija od svojih ukućana.

„Suprug najčešće radi nabavku i dostavu pita. Kada su u pitanju veće količine, zajedno mesimo testo i pravimo filove. Deca sastavljaju kutije za pakovanje, a stariji sin dobija džeparac od toga koliko uradi. Ćerka zna da napravi i poneku igračku!“

Postoji li neka vrsta pite koju ljudi najčešće naručuju?

„Koja pita se najviše prodaje nekako zavisi od godišnjeg doba. Pita koja je tražena uvek, a najviše u toku jeseni, je pita sa jabukama. U proleće je to malina, a kasnije je borovnica i višnja prestignu. Mak je tokom ove zime bio hit. Roditelji često za sebe kupuju voćne pite, a za decu čokoladne“, kaće Duca Petrović i naglašava da je i njoj, baš kao i deci, čokoladna pita omiljena,“ja sam tip za slatkiše! Ipak, izdvojila bih pitu sa malinama, ona je odlična!“

Pita sa makom

Pored toga što su izuzetno ukusne, Vaše pite imaju i lep izgled. Kakvu dekoraciju ljudi traže?

„Dekoracija pita može biti različita. U ponudu spada i klasična, sa ukrštenim trakama od testa, ali i neobična – na primer, za naredni period imam poručenu rođendansku pitu i pitu za čast rođenja bebe i već smišljam dekoraciju koja će biti sa čokoladom ili voćem“, kaže naša sagovornica i dodaje da je za uspeg veoma važno neprestano usavršavanje, „trenutno sam zaposlena u jednoj stranoj poslastičarnici. Tu sam i na na usavršavanju, odnosno na obuci. Još neke kockice da se spoje i u pravo vreme planiram da otvorim svoju manju, slatku radionicu pita punih fila!“

Izvor: Agrosmart.net/Vanja Velisavljev

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"