Većina ljudi je čula za brojne blagodati meda. Mnogi ga rado koriste kao prirodni zaslađivač i sastojak raznoraznih poslastica, ali je dobro poznat i kao lek i čudotvorna namirnica koja jača naš imunitet.
Ipak, manji broj ljudi zna koliko je saće u medu zdravo i korisno. Zapravo, mnogi nisu čak ni čuli za ovu vrstu „leka“. Saće u medu dostupno je u većini dućana zdrave hrane, a naravno ima ga i kod vašeg redovnog prodavca meda na pijaci.
Skuplji je od običnog meda, a samim tim i ne tako popularan. Međutim vredi razmisliti bar o povremenoj upotrebi ovog proizvoda.
O dobrim stranama meda već znamo. Pčelinji vosak i med deluju sinergistički, te ostvaruju brojne pozitivne efekte na naš organizam. Žvakanjem saća dobijamo multiplikovana sva korisna dejstva meda! Naime, med „ima vremena“ da ostvari lokalno antibakterijsko, antivirusno, antimikotičko, protivupalno i protivalergijsko dejstvo, a ne samo da sklizne u želudac, objašnjava za Blic ženu nutricionista dijetetičar Tanja Olajdžij.
Ako želite da uvrstite saće u medu u brigu o svom telu, dobro je znati da je najbolje žvakati saće što duže.

Pčelinji vosak mehanički deluje i na zubnu gleđ, čisti naslage kamenca, te ga možemo prihvatiti kao žvaku iz prirode. Iako ćemo ispljunuti sažvakani vosak, deo ipak stigne do našeg želuca. Kako naš organizam nema enzime za varenje pčelinjeg voska, ove materije će mehanički delovati na creva i olakšati probavu, ističe Tanja Olajdžija.
Žvakanjem saća i postepenim oslobađanjem meda, sluzokoža celog dogestivnog trakta ostaje duže obložena medom. Konzumiranje saća u medu naročito je preporučljivo za jačanje imune odbrane organizma, kod sklonosti alergijama i hroničnim bolestima disajnih organa.