„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Aktivne žene Crepaje: Jedne dovele poetsko proleće, druge organizovale prvu Tucijadu

CREPAJA – Žene su stub svakog društva, a koliko su aktivne u Crepaji svedoče događaji koje organizuju članice tri udruženja žena iz ovog mesta.

Vredne pesnikinje su se već tradicionalno organizovale za početak proleća i uz pomoć Doma kulture “Mita Živkov Lala” održale manifestaciju „U susret proleću“ u Crepaji 24. marta. Pored crepajskog Doma kulture, manifestaciju su realizovale članice Banatske petice.

Peti festival poezije i proze otvoren je od strane predsednika Saveta za kulturu, Branislava Atanackovića, a predstavljeni su radovi 12 učesnika.

Sa manifestacije „U susret proleću“

Učestvovali su i učenici Osnovne škole Sava Žebeljan iz Crepaje, članovi recitatorske sekcije, ali i pesnici iz Pančeva i banatskog Karlovca – Dragoslav Lacković, Jelisije Lile Marić, Milivoj Forgić, Galina Vuksanović, Ružica Tomić. Domaćine su predstavljale Ivana Živanov, Jasmina Isajlov, Emina Radevska, Dušica Cvejin Stojanović, Dragana Ilievska i Dušan Genc.

Udruženje žena Vidovdan iz Crepaje organizovalo je 8. aprila, na veliki praznik Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu, 19. manifestaciju Crepajačka torta.

Manifestacija Crepajačka torta svake godine održava se blizu Uskrsa, a ima i humanitarnu dimenziju – torte se doniraju u humanitarne svrhe.

Manifestacija Crepajačka torta

Bogosluženje povodom Lazareve subote započelo je oko 16 časova, nakon čega su vernici obišli tri kruga oko crkve noseći vrbove grančice koje su prethodno sveštenici blagoslovili.

Ljubiša Milić i Živko Kovrlija, sveštenici Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, držali su službu u crkvi. Prisustvovali su brojni vernici, kako oni odrasli, tako i oni najmlađi. Zvončiće su nosila deca oko vrata, što je još jedan od običaja na ovaj dečji praznik.

Manifestacija Crepajačka torta održava se od 2006. godine. I ove godine vredne Vidovdanke su obišle porodice slabijeg materijalnog stanja kako bi donirale torte. Ove godine podeljeno je 12 torti.

Svoj štand imale u i članice Udruženja žena Crepajke koje su delile deci žele bombone.

Udruženje žena Vidovdan ima brojne tradicionalne manifestacije, od Festivala jabuka, Šoljica kafe zove na razgovor, do one posvćene posnoj trpezi.

Gastronomska manifestacija „Posna trpeza“ se održava od 2016. godine, a posvećena je svim đakonijama koje domaćice mogu napraviti tokom božićnog posta. Deca u okviru ove manifestacije nauče nešto novo o važnosti posta, a zauzvrat dobiju i bombone.

Prema rečima Jasmine Isajlov, ova manifestacija posvećena posnoj trpezi je samo jedna u nizu oni koje organizuje Udruženje žena Vidovdan.

“Sve manifestacije imaju za cilj promovisanje darovanja kao jednog od važnih elemenata hrišćanske vere, pogotovu u vreme praznika”, kaže Jasmina Isajlov.

Manifestacija „Posna trpeza“

Sa druge strane, nedavno je osnovano Udruženje žena „Vredne ruke Crepaje“ koje ima 16 članica. Zajedničkim snagama došle su do ideje da održe prvu Tucijadu, na prvi dan Uskrsa, 16. aprila.

Ružica Grubanov, predsednica Udruženja, u izjavi za naš portal kaže da su želele da organizuju nešto novo. Događaj je održan u porti crkve u Crepaji.

Vredne žene pripremile su 200 farbanih jaja, kao i 200 medenjaka. Svaka članica donela je i kolače, a obezbeđeni su i uskršnji paketići za decu.

Deca su se takmičila u tri starosne kategorije, a čitav događaj organizovalo je Udruženje Vredne ruke Crepaje.

Za trojicu pobednika u svojim kategorijama obezbeđeni su pokloni.

Pavle, jedan od učesnika i pobednik u srednjoj starosnoj kategoriji, rekao je da nema tajni u tome kako pobediti u kucanju jaja, da je najvažniji faktor sreće. On je svakako tog dana imao.

Događaj su upotpunile i dve grupe tamburaša škole tambure Tamburatorijum koja funkcioniše u okviru Kulturno umetničkog društva „Sveti Sava“ iz Crepaje. Oni su nagrađeni velikim aplauzima.

Organizaciju su podržali sveštenici crkve u Crepaji i mnogi donatori koji su pomogli prvu crepajsku Tucijadu.

Inače, udruženje je osnovano 23. februara i planira da se umreži i sa ostalim opštinskim udruženjima, da sa njima sarađuje i napravi jesenji događaj kada će svoje drage saradnike pozvati na gastronomsku manifestaciju pod nazivom Njegovo veličanstvo orah. Tada će se birati najlepši kolači od oraha.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"