„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Niske jutarnje temperature mogu nepovoljno da utiču na voće

PANČEVO – Niske jutarnje i večernje temperature i pozni mraz mogu nepovoljno da utiču na voće u feno fazi cvetanja.

Stručnjaci Instituta “Tamiš” u Pančevu kažu da su prolećni mrazevi najveća briga proizvođača voća, jer mraz može da desetkuje rod.

Vladimir Čolović iz Instituta Tamiš kaže da se taj problem posebno javlja kod voća koje ranije kreće u feno fazu cvetanja.

– Da bi došlo do štete mora da se sklopi više parametara odnosno da se jave u isto vreme. To je pre svega pojava mraza. Zatim je bitno koliki je minus u pitanju i koliko dugo traje i u kojoj feno fazi se u tom trenutku nalazi određena voćna vrsta. U ovoj fazi budući plod jabuke je bezbedan, međutim problem može da nastane u zasadima koštičavog voća kao što su kajsija i breskva, kaže Čolović.

Zasad breskve je počeo da cveta. Cvetovi šljive i kajsije su odavno otvoreni.

– Kajsije imaju najveći problem sa poznim prolećnim mrazom, jer se javlja u feno fazi punog cvetanja ili čak u feno fazi zametnutih plodova tako da tad na već oko nule ili minus jedan mogu da izazovu promene i izmrzline na plodovima koji tad staju s rastom i često i propadaju. Cvetovi otvoreni mogu oko minus jedan ili minus dva da podnesu, kaže Čolović.

U zavisnosti od trajanja mraza, postoje i mere borbe.

– Ukoliko se biljka nalazi u osetljivoj fazi postoje direktne mere borbe kao što su zadimljavanje, orošavanje i korišćenje nekih drugih metoda. To sve treba blagovremeno da se pripremi. Ne može od tih mera da se očekuje čudo. Recimo, zadimljavanjem možemo očekivati da podignemo temperaturu za nekih pola stepena ili stepen. Najbolji sistem je primena antifros sistema. Mali broj zasada ih ima. Najveći problem tog sistema je što traži ogromne količine vode, a ljudi to često ne mogu da ispoštuju. Ono što je lakše za izvođenje, a isto je direktna mera, je da se koristi miks određenih hraniva i nekih bio-stimulatora da ih tako nazovemo. Ideja je da se u tom miksu nanese rastvor na formirane cvetove ili listove gde povećavamo sadržaj hemijski vezane vode, rekao je Čolović za RTV Pančevo.

Institut “Tamiš“ temperaturno stanje prati preko meteoroloških stanica koje poseduju i veći proizvođači. Ova ustanova ima i savetodavnu ulogu pa im se voćari uvek mogu obratiti kako bi dobili najtačnije podatke o vremenu, ali i savete o uzgoju voća.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"