„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Prolećna setva suncokreta u opštini Kovin

KOVIN / BAVANIŠTE – Na teritoriji opštine Kovin, kao i u ostalim delovima Južnog Banata počela je prolećna setva suncokreta.

Optimalan rok za setvu suncokreta na našim poljima je kraj marta i početak aprila, kažu stručnjaci. U tom periodu temperatura setvenog sloja zemljišta prelazi 8 stepeni, što je uz dovoljnu količinu vlage, neophodno za nicanje ove uljarice.

Mladi poljoprivrednici braća Miloš i Milan Markov iz Bavaništa obrađuju 140 hektara zemlje, a ove godine sejaće suncokret na 45 hektara, a kako kaže zadovoljan je prošlogodišnjim rodom i otkupnom cenom.

– Veoma smo zadovoljni rodom prošle godine. Kako je krenula prošla sezona mislili smo da će biti totalna katastrofa. Na kraju je jedna kiša izvukla sve, a dobra cena je dodatno popravila, tako da sam baš bio zadovoljan. Za ovu godinu u ovom trenutku ništa ne znamo. Krećemo sezonu setvom, najvažnijim poslom. Kako poseješ tako žanješ. Povećali smo površine pod suncokretom, ne zbog više cene, nego zato što radimo plodored. Stručnjaci kažu da na četvrtu godinu treba da se seje, a na mojim parcelama je to na tri godine. Radimo tropolj, odnosno tri useva radimo: pšenicu, kukuruz i suncokret. Tako stalno okrećemo, svaka treća godina je suncokret na mojim njivama, kaže Milan Markov.

Markov dodaje i da je za uspeh u poljoprivrednoj proizvodnji neophodna dobra mehanizacija, zbog čega svake godine izdvaja značajan deo prihoda za kupovinu novih poljoprivrednih mašina, a za njihovu nabavku aplicirao je i na konkursima Pokrajine i Republike.

– Trudimo se da sve više budemo u korak sa svetom. Ponovili smo se ove godine. Uzeli smo novu mašinu, auto-pilota, nastojimo da obezbedimo sve što je potrebno kako bismo što lakše obrađivali zemlju. Kupio sam i novu prskalicu, nov kembridž valjak, imam šest traktora. Dosta mašina imam. Za nabavku novih mašina konkurisao sam i na pokrajinskom i na republičkom konkursu. Poslednji put sam konkurisao 2015. godine za sredstva i tada sam ih i dobio za sejalicu za žito i za rasipač. U međuvremenu nisam konkurisao do sad. Voleo bih da se što više mladih bavi poljoprivredom, jer ima dosta neiskorišćenog zemljišta. Ja sam počeo sa 14 godina da se bavim poljoprivredom, sada imam 28 godina. Nijednom nisam odustao do sad, kaže Milan Markov za RTV Pančevo.

Nakon setve i prskanja suncokreta, Markov će početi sa setvom kukuruza. Kukuruz će zasejati na 45 ha. Pod pšenicom mu je 40 ha, a ostatak pod lucerkom.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"