„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Nedimović i Božić obišli poljoprivrednike u opštinama Sečanj i Plandište

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Čedomir Božić posetili su opštine Plandište i Sečanj. Tom prilikom oni su posetili poljoprivredna gazdinstva porodice Rodić, odnosno porodice Pejčić. U okviru posete ministar i sekretar su razgovarali i sa poljoprivrednicima sa tih područja.

On je tokom obilaska gazdinstva Dmitra Rodića u selu Kupinik kod Plandišta rekao da je veoma zadovoljan, jer je na konkurs Svetske banke stigao veliki broj prijava zaiteresovanih poljoprivrednika.

– Očekujem da će voćari i povrtari nabaviti bar 700 novih traktora iz konkursa Svetske banke za dodelu sredstava namenjenih kupovini traktora i mehanizacije u ovoim granama poljorivrede, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

Nedimović je gazdinstvo porodice Rodić, koje se bavi proizvodnjom lešnika, posetio sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Čedomirom Božićem i predsednikom Opštine Plandište Jovanom Repcom.

– Ljudi imaju različite mogućnosti ukoliko podižu zasade lešnika do pet hektara, pa i više od pet hektara, da konkurišu za nacionalne mere ili iz IPARD-a, da dobiju pare za navodnjavanje, sadni materijal ili eventualno za protivgrađu zaštitu, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar Božić je rekao da je sa predsednikom opštine Repcem dogovorio formiranje zajedničkog tima Sekretarijata i lokalne smaouprave u Plandištu kpoji bi pomagao poljoprivrednicima u pripremi dokumentacije za pokrajinske konkurse.

– Jako je bitno istaći da je Opština Plandište ove godine od Sekretarijata dobila 29 miliona dinara za vodovodnu mrežu i sedam miliona dinara za uređenje kanalske mreže, rekao Čedomir je Božić.

Sa poljoprivrednicima je razgovarao i Jovan Repac, predsednik Opštine Planidšte i dogovoreno je da im se omogući da lakše konkurišu za sredstva kod Republike i Pokrajine.


Dmitar Rodić bavi se proizvodnjom lešnika već više od 20 godina i sada zajedno sa sinom obrađuje oko 15 hektara pod ovom biljkom. Kaže da mu je u planu da se na jesen se proširi na još tri i po hektara. Ističe da je poseta ministra Branislava Nedimovića i pokrajinskog sekretara Čedomira Božića izuzetno značajna.

Porodica Pejčić iz Boke, obrađuje oko 200 jutara zemlje, a pre 14 godina opredelili su se i za ribarstvo. Njihov ribnjak prostire se na 13 hektara. Bojan je treća generacija koja radi na porodičnom gazdinstvu.

– Naša hrana, sve je naše na njivama pšenica, soja, kukuruz. Proizvodimo mlađ imamo tri jezera, onda prebacujemo proizvodimo konzum, i ide dalje prodaja. Što se tiče mehanizacije mi smo pre dve godine dobili pomoć od države, povraćaj na mehanizaciju, sejalicu i prskalicu. Nadamo se da će toga biti još, priča Bojan Pejčić.
U Vojvodini je nedavno završen konkurs za pomoć u izgradnji ribnjaka.

Ribnjak porodice Pejčić

– Ukupna vrednost konkursa bila je 25 miliona dinara, a maksimalan iznos po jednoj prijavi pet miliona dinara. Uskoro će biti objavljeni rezultati i naravno zaključeni ugovori. To je jednini konkurs kojim se podržavaju ona gazdinstva čija su delatnost pre svega ribnjaci, kaže Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

On kaže i da će naredne godine ovaj konkurs biti ponovljen, a očekuje i više sredstava.

Poljoprivrednici iz Opštine Plandište, a kasnije i Opštine Sečanj, iskoristili su posetu ministra Nedimovića i pokrajinskog sekretara Božića da razgovaraju sa njima i čuju na koji način može da im se pomogne da poboljšaju svoju proizvodnju.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"