„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Pokrajinski sekretar Božić u Gornjoj Rogatici

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić posetio je bačkotopolsku opštinu i poljoprivredno gazdinstvo porodice Damjanović, u mestu Gornja Rogatica. Tom prilikom pokrajinski sekretar se sastao sa poljoprivrednicima sa tog područja.

Čedomir Božić je ovom prilikom istakao da je za poljoprivredu na ovim prostorima, kao i za resorni sekretarijat, posebno važna saradnja i stalna komunikacija sa poljoprivrednicima, kako bi se kroz kontinuirani dijalog lakše savladali specifični izazovi u ovoj oblasti.

On je dodao da očekuje da će sredstva po planiranim konkursima biti podsticaj za još veću poljoprivrednu proizvodnju.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, Božić posećuje poljoprivredna gazdinstva i domaćinstva širom Vojvodine i, u neposrednom razgovoru s poljoprivrednicima, predočava im određene odluke, stavove ili zakonska rešenja i trudi se da ih uskladi sa stanjem na terenu, potrebama ili zahtevima proizvođača. Istakao je da su on i sekretarijat na čijem je čelu uvek dostupni, kada je u pitanju rešavanje određenog problema.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić istakao je značaj razgovora s poljoprivrednicima u Gornjoj Rogatici i neposrednog saznanja šta im je bitno u proizvodnji i kakve vrste pomoći.

– Razgovarali smo i o konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Razgovarali smo o konkursu za poljoprivrednu mehanizaciju, odnosno o fizičkoj imovini gazdinstava, jer je značajan broj poljoprivrednika aplicirao na konkursu i očekuje rezultate. Zaključili smo da je to konkurs koji je potreban i trudićemo se da budžet za tu liniju, koji je ove godine bio 100 miliona dinara, u narednoj bude i značajno veći. Za ovu godinu je sve “ispucano”, ali već u januaru kreće novi ciklus. Nakon uspešno završenih konkursa i dodele ugovora poljoprivrednicima, veoma smo zadovoljni odzivom i voljom naših poljoprivrednika da svojim radom i poboljšanjem proizvodnje doprinesu što bržem razvoju poljoprivrede u našoj državi. kazao je Božić i istakao dobru saradnju sa lokalnom samoupravom u Bačkoj Topoli.

Vladimir Damjanović poručio je mladim ljudima da ostanu da žive na selu kao on.

– Opredelio sam se da pokrenem uzgoj ovaca i pokazalo se, za saada, kao dobra orjentacija. Radim nešto više od 20 jutara svoje zemlje i nešto državne u zakup. Prva ljubav mi je fudbal, ali poljoprivreda je sigurnost. Imam 23 godine, do sada nisam učestvovao na konkursima, ali mislim da je to dobro pa ću ubuduće misliti i tome, rekao je Vladimir Damjanović.

Predsednik Skupštine opštine Saša Srdić takođe je istakao dobru saradnju Bačke Topole sa pokrajinskim sekretarijatom.

– Opština Bačka Topola prati razvojnu politiku koju su zacrtali Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada, kroz svoje ministarstvo i sekretarijat, s ciljem da zajedničkim nastupom prema poljoprivrednicima omogućimo da rešavaju probleme u proizvodnji, obnove mehanizaciju i ulažu u proces proizvodnje. Bačka Topola ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, direktnim podsticajima samim proizvođačima u različitim oblastima, i samo u poslednje dve godine izdvojeno je u te namene desetine miliona dinara, ne računajući ulaganja u atarske puteve i druge prateće aktivnosti u vezi sa poljoprivredom. Nastavićemo s izdvajanjima i u ovoj i u narednim godinama svima koji se bave poljoprivredom. Svako izdvajanje iz budžeta za njih predstavlja direktnu i vrlo značajnu pomoć, ukazao je Saša Srdić.

Prilikom posete Gornjoj Rogatici, Čedomir Božić se sastao sa poljoprivrednicima sa tog područja, s kojima je razgovarao o modernizaciji i inovativnim metodama u poljoprivredi. Poljoprivrednici su iskazali veliko interesovanje za subvencije Pokrajinske vlade, odnosno resornog sekretarijata, a imali su priliku i da istaknu svoje probleme. Cilj obilaska gazdinstva i sastanka sa poljoprivrednicima, kako je istakao Božić, bio je da se uoče potrebe poljoprivrednih proizvođača, kako bi se u skorijoj budućnosti, u skladu sa mogućnostima, njihovi problemi i rešavali.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"