„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Završena setva, u Kovačici posejano više šećerne repe nego lane

KOVAČICA – U južnom Banatu uspešno je završena setva šećerne repe, a najviše je posejana u opštini Kovačica, gde je počela i setva soje. Kiša je dobro došla za tek posejane useve, jer će ubrzati nicanje.

Braća Margan iz Crepaje kod Kovačice na vreme su završili setvu šećerne repe, a da bi smanjili troškove odlučili su da poseju svoje seme soje koje su selektirali nakon prošlogodišnje žetve.

„To seme je inokulirano, što znači da je zaraženo određenim bakterijama koje pomažu da se stvore azotnifiksatori na korenu. To smo sad uradili i videćemo kakvi će biti rezultati“, kaže Miloš Margan, poljoprivrednik iz Crepaje.

Njegov brat Aleksandar Margan ističe da je sve poskupelo što se tiče repromaterijala i đubriva.

„Sad korigujemo na ovaj način da bismo što više dobili, a manje uložili, pa ćemo videti kako će biti ove godine. Samo želimo da godina bude rodna i kišovita“, kaže Aleksandar Margan, poljoprivrednik iz Crepaje.

U Opštini Kovačica povećane su površine pod šećernom repom i ovog proleća posejana je na 850 hektara. Na to je uticala povoljna ugovorena cena otkupa sa šećeranom od 43 evro centa po kilogramu, što je za 5 evro centi više nego prošle godine.

Dragan Jovanov iz Crepaje kaže da im je šećerana izašla u susret i dala ratarima osnovno đubrivo koje su zaoravali.

„Ove godine ko je hteo da baci predsetveno dobio je An koji se duže razlaže. Kreditiraju nam kompletnu proizvodnju i daju nam i kvalitetno seme koje je bolje nego prethodnih godina i šećerana sad i na to obraća pažnju“, kaže Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje, prenosi RTS.

Poljoprivrednici se nadaju dobrom rodu, jer su plodno zemljište dobro pripremili za setvene radove. Da bi to i ostvarili neophodno je da imaju i dovoljno veštačkog đubriva, a prve količine su obezbedili na vreme.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"