„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Састанак Иванишевића и Божића са представницима Удружења винара „Срем – Фрушка гора“

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић одржали су састанак радне групе за привреду и пољопривреду са представницима Удружења винара „Срем – Фрушка гора“, у присуству директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александра Симурдића.

Први радни састанак уприличен је са циљем јачања сарадње релевантних институција ради максималног коришћења природних ресурса Фрушке горе за развој винског туризма, као и разматрање мапирања потенцијала ове винске регије, нарочито оних који су недовољно искоришћени.

Секретар Иванишевић је рекао да је данашњи сусрет први корак ка изради нове стратегије развоја туризма Војводине, те да је неопходно успоставити контакте са свим важним субјектима који би у наредном петогодишњем периоду требало да пруже јединствен туристички производ.

„Такав производ подразумева добру туристичку инфраструктуру, квалитетан смештај и програм. Саставни део тога су винари и виноградари, а гастротуризам ће свакако бити део нове стратегије. Идеја је да кроз конкурсе Секретаријата креирамо јединствена гастро-места како бисмо могли да понудимо много, јер то савремени туризам и подразумева, како би туристи изабрали оно што их интересује“, рекао је Иванишевић, додајући да је од изузетне важности заједнички рад са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду на развоју и унапређењу руралног туризма.

Он је додао да би, уколико се туристички посленици ограниче на само један вид туризма, туристи своје задовољство могли потражити на другим дестинацијама.

Чедомир Божић и др Ненад Иванишевић

Секретар Чедомир Божић истакао је да само заједничко деловање у свим правцима и рационално распоређивање средстава у буџету, пре свега за развој руралног туризма, може допринети значајнијем нивоу развоја у Покрајини.

„Данашња тема, пре свега, јесте сарадња са Удружењем винара и виноградара ′Срем – Фрушка гора′, која би требало да послужи као показатељ праваца развоја у наредном периоду“, рекао је Божић.

Он је додао да је Секретаријат за пољопривреду определио средства за произвођаче вина и ракије, а да ће конкурс са укупним буџетом од 50 милиона динара бити објављен у наредних тридесет дана.

Чедомир Божић

Директор Фонда „Европски послови“ Александар Симурдић истакао је да је данашњи састанак повод да се дефинише круг субјеката који ће бити укључени у ову иницијативу, почев од малих и средњих предузећа која гравитирају ка Фрушкој гори, преко малих произвођача вина и прехрамбених производа, до угоститеља које би требало укључити у промовисање тог поднебља као јединствене туристичке дестинације.

„Добар је моменат да заједно радимо на формулисању локалних и регионалних приоритета и покушамо да ту платформу подржимо кроз различите изворе финансирања“, рекао је Симурдић.

Учесници састанка су разговарали и о развоју туризма, као изузетног привредног потенцијала, у циљу економског напретка Војводине, о туристичким производима и услугама, представљању културног наслеђа. Акценат је био на промоцији Фрушке горе као јединствене домаће, регионалне и европске туристичке дестинације.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"