„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Nedimović: isplaćeno oko 65 miliona dinara subvencija na prostoru Ruskog Krstura

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u pratnji pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomira Božića i predsednika opštine Kula Damjana Miljanića posetio je gazdinstvo Ivana Međešija u Ruskom Krsturu.

Nakon obilaska gazdinstva i srdačnog razgovora u kući domaćina ministar Branislav Nedimović je istakao da je na prostoru Ruskog Krstura isplaćeno oko 65 miliona dinara subvencija.

– Kada je Ruski Krstur u pitanju i subvencije, što se tiče 2020. godine ostalo nam je još nekoliko neisplaćenih zahteva zbog dopuna, jer poljoprivrednici nisu podneli kompletnu dokumentaciju, a što se tiče 2021. godine samo je ostalo da još isplatimo osiguranje i dva predmeta vezano za tov, a sve ostalo je isplaćeno i mogu da vam kažem da je u zadnjih jedanaest meseci na prostoru Ruskog Krstura isplaćeno oko 65 miliona dinara subvencija. Kada je u pitanju naredna godina mi smo u ministarstvo poljoprivrede dobili za 18 odsto veći budžet čime nam je omogućeno da sve zahteve koji postoje na teritoriji Republike Srbije, a vezani su za poljoprivredu isplaćujemo. To je jako značajna stvar, jer imamo sve više ljudi koji se uključuju u sistem, što i jeste bila osnovna svrha: da svi budu u sistemu i svi traže subvencije jer onda znamo šta se sve dešava, a ne da nam budu van sistema, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, rekao je, da je ove godine opština Кula iz Pokrajinskog sekretarijata dobila sredstva za atarske puteve, gde Sekretarijat finansira radove sa 70 odsto.

– Očekujemo da i u narednoj godini konkurišu, a pozvaćemo ih i da konkurišu kada je u pitanju vodovodna mreža. Кonkretno naš domaćin Međeši je ostvario sredstva za navodnjavanje za ovu godinu, kao i veliki broj poljoprivrednika iz ovog mesta. Što se stočarstva tiče, mi smo kao Sekretarijat finansirali 60 odsto prihvatljive troškove za konkurs za opremanje stočarskih farmi, gde se po prijavi moglo dobiti do 2 miliona dinara, a kada su u pitanju gazdinstva, čiji su nosioci žene i mladi do 40 godina, taj se iznos povećava za još 10 odsto, rekao je Božić.

Domaćin Ivan Međeši, osim proizvodnjom paprike bavi se i uzgojem junadi simentalske rase i u planu mu je da dobije neki povoljan kredit ili subevenciju kako bi izgradio veću štalu i proširio tov junadi na 50 – 60 komada, kako bi smanjio proizvodnju paprike, a pojačao tov bikova.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"