„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Učenici Poljoprivredne škole iz Pančeva vratili se sa studijskog putovanja po Španiji

PANČEVO – Učenici i profesori Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ iz Pančeva od 8. do 26. juna bili su na studijskom putovanju u Valensiji u Španiji, zahvaljujući projektu „Nove veštine u poljoprivredi“.

Desetoro đaka i dve profesorke upoznali su se sa poljoprivrednom proizvodnjom u ovom delu Španije, a stečena znanja primenjivaće u svom radu.

Zahvaljujući Erasmus plus projektu koji finansira Evropksa unija, deset učenika sa tri smera Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ tokom juna provelo je dve nedelje u španskom gradu Valensija. Osim što su mogli da se upoznaju sa kulturom i bogatstvima ovog dela Španije, deca su stekla znanja o poljoprivrednoj proizvodnji i usavršila engleski jezik.

Sa studijskog putovanja po Španiji (Foto: Poljoprivredna škola „Josif Pančić“, Pančevo)

„Imale smo male projekte, bili smo na Institutu. Tamo su nas vodili na predavanja i prezentacije. Bili smo i u laboratoriji gde smo radili i mi eksperimente. I u školi u Valensiji smo imali prezentacije“, kaže Ana Pirkov jedna od učenica Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ koja je boravila u Španiji.

Kako učenici kažu, svakog dana imali su drugačiju aktivnost.

„Imali smo prezentacije, kao što je bila priča o botaničkoj bašti koju smo kasnije i obišli. Bili smo u muzeju pirinča. Videli smo ono čega kod nas nema. Prezentacije su bile veoma zanimljive. Prilagođene nama. Radili smo i eksperimente i projekte“, kaže Nikolina Dragosavac, učenica Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ Pančevo.

Sa studijskog putovanja po Španiji (Foto: Poljoprivredna škola „Josif Pančić“, Pančevo)

Jasmina Dimitrijević, profesorka stručne grupe predmeta kaže da su učenici sa smera poljoprivredni tehničar, tehničar hortikulture i cvećar vrtlar birani po zanteresovanosti za usvajanjem novog znanja.

„Znanje stečeno na studijskom putovanju primenjivaće i kada počne nova školske godina. Ono što smo tamo naučili, ono štu su naša deca tamo radila, to je nešto što bi trebalo da primenimo kod nas. Naučili smo neke nove tehnike koje su vrlo jednostavne i jako su plodonosne, što može u mnogome da poboljša kvalitet naše nastave. Naučili smo nove stvari koje na klasičnom primeru pokazuju različitost klime u Vojvodini i Valensiji, što je njima veoma teško objasniti“, reklo je Jasmina Dimitrijević.

Osim rada, deca su imala prilike da se upoznaju i sa kulturnim bogatstvima Španije. Za to je bila zadužena profesorke srpskog jezika i književnosti Dušanka Marojević Draslar.

„Odveli smo decu u Muzej lepih umetnosti, da vide neka fenomenalna dela, uživo. Ono što su mogli da vide do sada samo na slici. Ispratili smo da je Blasko Ibanjes jedan od čuvenih pisaca iz Valensije, da su njegova dela prevedena na srpski i dogovorili smo se da o njemu više razgovaramo na nastavi. Valensija je stari grad, mislim da je po veličini treći u Španiji i sve smo to mogli da vidimo uživo, jer nismo bili turisti. Mi smo bili na studijskom putovanju, pre podne smo imali aktivnosti, dok smo popodne mogli da se bavimo nekim drugim lepim stvarima“, rekla nam je profesorka Marojević Draslar.

Sa studijskog putovanja po Španiji (Foto: Poljoprivredna škola „Josif Pančić“, Pančevo)

U Poljoprivrednoj školi u Pančevu planiraju da nastave ovu praksu. Zahvaljujući studijskom putovanju u Španiju, učenici su stekli nove prijatelje, nova znanja i nove veštine, a mnogi su već i odlučili čime žele da se bave po završetku srednje škole.

Fotografije: Poljoprivredna škola „Josif Pančić“ Pančevo

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"