„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Izgradnja atarskih puteva u Omoljici i Banatskom Brestovcu

Grad Pančevo svake godine, ravnomerno, u svakom naseljenom mestu, gradi atarske puteve kako bi poljoprivrednicima omogućili da brže i bezbednije stignu do svojih njiva. Izgradnja atarskih puteva se finansira iz zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Trenutno se gradi trasa od 4 kilometra u Omoljici, a zatim će biti urađene još tri trase od po 1 kilometar u Banatskom Brestovcu. Za ove radove obezbeđeno je 40 miliona dinara, a izgradnju finansiraju Grad Pančevo i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Atarski put u Omoljici

Zoran Grba, član gradskog veća za poljoprivredu kaže da Grad Pančevo nastavlja, kao i u ranijem periodu izgradnju atarskih puteva, ravnomerno u svakom naseljenom mestu.

Ove godine radimo trasu od 4 kilometra u Omoljici. Posle toga preći ćemo u Banatski Brestovac gde je po planu izgradnja tri trase od po kilometar, u Banatskom Brestovcu, u pravcu ljudi koji rade plasteničku proizvodnju. Svake godine mi izdvajamo sredstva za izgradnju atarskih puteva i svake godine konkurišemo i kod Pokrajine. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nam izlazi u susret, kaže Grba.

Zoran Grba kaže da se atarski putevi svake godine grade i uređuju pred početak sezone, na samom početku ili na kraju sezone poljoprivrednih radova, kako ne bi ometali proizvodnju.

Isključivo radimo puteve po zahtevu skupština Mesnih zajednica, na osnovu zahteva udruženja poljoprivrednika, što znači, svi su zadovoljni i radi se samo u pravcu strateške poljoprivrede na pravcima koji prolaze kroz velike poljoprivredne parcele i poljoprivredne površine, zaključio je Zoran Grba.

Grad Pančevo svake godine uređuje atarske puteve na svojoj teritoriji

Vladimir Lazarov, poljoprivrednik iz Omoljice kaže da poljoprivrednicima dobro dođe svaki atarski put koji se uradi.

Prvo skraćuje nam put do naše njive, nema blata gde bismo mogli da se zaglavimo i treća stvar je što mi naše poljoprivredne mašine malo sačuvamo, jer ipak voziti po rupama i po tim nekim klizištima je jako veliki problem za teške mašine. Posebno ovaj put koji se radi nama mnogo znači, zato što koliko god da se Omoljački atar spaja sa Bavaništem i Starim Tamišem, mi, da bi stigli do tih sela moramo da idemo ili na Kovin ili na Pančevo. Ovako ćemo imati značajno kraći put i uštedeti naše vreme, objasnio je Lazarov.

Jovan Babić, poljoprivrednik iz Omoljice dodaje da su poljoprivrednici ovaj put dugo čekali.

Ja sam među onim poljoprivrednicima koji su više od godinu dana inicirali da se ovaj put uradi. To je glavna magistrala koja ide narednih 10 kilometara, imamo tamo njive. Nije svejedno da li stigli za 10 minuta, 15 minuta ili za tri sata. Zato hvala Gradu Pančevu što je imao razumevanja za potrebe nas poljoprivrednika, rekao je Babić.

Atarski put u Omoljici

Atarski put u Omoljici trebalo bi da bude završen do 15. maja, a rok za završetak radova atarskih puteva u Banatskom Brestovcu je do 1. juna.

Prema planu za ovu godinu, trebalo bi da se uradi i 8 kilometra atarskog puta u Dolovu.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"