„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Opština Kovačica u LIID projektu: Veliki značaj projekta i prilika za infrastrukturno opremanje

KOVAČICA – Opština Kovačica jedna je od 145 lokalnih samouprava u Srbiji koje su dobile sredstva za poboljšanje infrastrukture kroz LIID projekat. Ovaj program finansiraju Francuska agencija za razvoj i Svetska banka. Opština Kovačica dobila je milion i 375 hiljada evra.

Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica kaže da će u narednom periodu u dogovoru sa građanima biti odlučeno koji projekti će biti prioritet u realizaciji ovim sredstvima.

„Opština Kovačica je putem ovog projekta koji finansiraju Francuska agencija za razvoj i Svetska banka dobila milion i 375 hiljada evra za infrastrukturne projekte u opštini Kovačica. Želeo bih da se zahvalim prvenstveno našoj Vladi Republike Srbije ali i Svetskoj banci i Agenciji za razvoj koji su ova sredstva obezbedila a koje dobijamo preko Vlade Republike Srbije. U pitanju su bespovratna sredstva. Mi kao opština imamo neke spremne projekte, ali tačno još nemamo podatak koje ćemo projekte finansirati iz ovog programa, ali ćemo ubuduće raditi na tome da slušamo naše građane i ono što bude većina naših građana predlagala da se uradi, mi ćemo pristupiti tome i opredeliti se za te infrastrukturne projekte koji su najvažniji i najpotrebniji našim sugrađanima,“ kaže predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik.

Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica

Projekti koji će biti podržani od strane ovog projekta podraumevaju rehabilitacije i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture, izgradnju pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćanjne infrastrukture na klimatske promene, ozelenjavanje javnih površina, razvoj sistema pametnih gradova i održive urbane mobilnosti, izradu planskih dokumenata i razvoj institucionalnih i kadrovskih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava.

„Veliki je značaj za naše građane. Kao što sam i rekao, nije mala suma. U ovom momentu to je nekih 12 do 13% našeg lokalnog budžeta. Sredstva uopšte nisu mala tako da će veliki značaj biti svakako za nađe građane i mislim da će građani biti zadovoljni realizovanim projektima“, navodi Hrubik.

Rok za realizaciju projekata je 31. novembar 2028. godine a nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije.

„U ministarstvo su rekli da oni koji budu imali spremne projekte i koji budu prvi završili projekte, ti će među prvima dobiti novac, tako da ćemo se truditi da odmah krenemo u pisanje projekata. Čim budemo završili projekte odmah će početi i realizacija projekata, tako da trudićemo se u što kraćem roku krenemo u realizaciju ovog projekta“, rekao je predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik.

Kroz LIID projekat jedinice lokalne samouprave dobiće značajna bespovratna sredstva u vidu granta za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija.

Opština Kovačica našla se među 145 jedinica lokalnih samouprava predviđenih da dobiju značajna sredstva za projekte koje će unaprediti život građana. Projekat LIID koji finansiraju Francuska agencija za razvoj i Svetska banka vredan je 265,2 miliona evra.

Tekst: S.I.
Foto: M.P.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"