„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Sve više novca za unapređenje pčelarstva u Vojvodini

U Novom Sadu je potpisano 105 ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini.

– Broj prijavljenih za ova sredstva namenjena unapređenju pčelarstva u našoj pokrajini mnogo je veći nego ranijih godina. Stiglo je više od 300 prijava, što ukazuje na sve veće interesovanje za ovu oblast. Namera Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo jeste da za pčelarstvo u narednoj godini obezbedi više novca, najavio je sekretar Čedomir Božić u Privrednoj komori Vojvodine prilikom dodele ugovora vojvođanskim pčelarima.

Vrednost investicije je više od 47,4 miliona dinara, u čemu je resorni sekretarijat učestvovao sa oko pedeset odsto sredstava.

Čedomir Božić

– U ovoj godini za unapređenje pčelarstva u Vojvodini dodeljeno je 25 miliona dinara. Današnjim ugovorima biće sufinansirana nabavka novih pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo – novih košnica i kontejnera, kao i opreme za preradu i pakovanje pčelinjih proizvoda“, podsetio je sekretar Božić.

On je dodao da je najveći broj ugovora, 85, zaključen sa posebno prepoznatom kategorijom poljoprivrednih proizvođača kojima je dodeljeno 60 odsto prihvatljivih troškova investicije. Reč je o onim poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci žene i mladi do 40 godina ili se nalaze na području sa otežanim uslovima rada.

Sekretar Božić je ukazao na činjenicu da je sve više poljoprivrednika u našoj pokrajini koji se bave pčelarstvom, te da njihovi proizvodi imaju sve značajnije mesto na tržištu i u spoljnotrgovinskom bilansu.

Potpisano je 105 ugovora

On je naglasio da će uvećanje sredstava za ovu poljoprivrednu granu moći da iznosi do 10 miliona dinara, što će pčelari osetiti već sa prvim konkursom u februaru naredne godine. Božić je precizirao da je visina bespovratnih sredstava, po jednoj prijavi, u okviru današnjih ugovora bila maksimalno 300.000 dinara.

Sekretar je pozvao poljoprivrednike i udruženja pčelara iz Vojvodine da do kraja godine dostave svoje predloge kako bi sredstva namenjena ovoj oblasti bila što bolje upotrebljena, i kako bi se zajednički, na najbolji mogući način, unapredila ova sve profitabilnija poljoprivredna grana koja pokazuje ozbiljan potencijal.

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"