„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Vojvođanski pulini: Dečko i Virga najlepši psi sakulske izložbe

OPOVO / SAKULE – Na ovogodišnjoj manifestaciji „Ovčarski dan“ u Sakulama održana je velika kinološka izložba pasa rase vojvođanski pulin. Izlagači su došli iz Banata, Srema, Bačke i Šumadije, a kroz ring za ocenjivanje prošao je 61 pas.

Pulin je tradicionalni pastirski pas, rasa koja je nastala na teritoriji Vojvodine zbog čega se naziva i vojvođanski ovčarski pas. Prapredak pulina je sojenički pas severnog tipa, a nastao je kroz određenu plansku i neplansku selekciju. Sličan je mađarskom i hrvatskom ovčaru od kojih je viši.

Ono što je najuočljivije na ovoj rasi je njihova špicasta glava kao i dosta špicaste uši koje nose visoko uzdignute. Imaju krupne tamne oči i pravilno telo prekriveno najčešće crnom ili belom dlakom. Spadaju u rasu srednje veličine, ali neki primerci naginju ka većim rasama. Rep nose uspravno i on je visoko usađen. Najčešče su crne ili bele boje, ali mogu se pronaći i u žutoj i sivoj boji.

Kod izlagača smo primetili veliku ljubav prema ovim, izuzetno odanim i intelegentnim psima, koji još uvek čekaju standardizaciju i priznavanje rase. Uglavnom se drži kao radni pas, ali sve je više i onih koji ove pse drže kao ljubimce.

Na sakulskoj kinološkoj izložbi ocenjivali su se pulini u četiri kategorije. U bebi razredu (do devet meseci) prvo mesto je osvojio pas Iva, vlasnice Jelene Šujić. Kod mladih pasa (od devet meseci do dve godine), šampion je pas Piško, vlasnika Mladena Tice. U razredu zrelih (od dve do šest godina), pobednik je pas Dečko, vlasnika Dragana Nebrigića i konačno u kategoriji veterana, prvo mesto je zauzeo pas Galeb, vlasnika Branka Zaklačića.

Na kraju u finalu, za najlepšeg mužjaka izložbe proglašen je pas Dečko, vlasnika Dragana Nebrigića iz Ilandže, dok je najlepša ženka Virga, vlasnika Gorana Jovanova iz Zrenjanina.

Pulin je hrabar, inteligentan i veoma živahan pas. Poznat po svojoj velikoj energiji, ali i potrebi za društvom. Stado koje mu je povereno će posmatrati kao svoju porodicu o kojoj će revnosno brinuti.

Prema nekim izvorima ovaj pas može bez problema čuvati i stado od 200 grla. Zato se kaže da jedan pulin zamenjuje tri čobana. Vole i poštuju svog vlasnika i veoma su odani svom gazdi.

Izvor: Glas Opova
Foto: Glas Opova

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"