„Vojvođanski agrar“ – web portal o poljoprivredi

Ministarka dr Jelena Begović obišla Istraživačko-razvojni institut Tamiš u Pančevu

PANČEVO – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović obišla je Istraživačko-razvojni institut Tamiš u Pančevu.

Tokom posete pančevačkom institutu dr Jelena Begović se sastala sa direktorkom Instituta Tamiš dr Svetlanom Roljević Nikolić, Upravnim odborom Instituta Tamiš, Naučnim većem Instituta Tamiš, kao i zaposlenim istraživačima.

Teme sastanaka ticale su se dosadašnjeg rada i rezultata rada Instituta Tamiš, ali i budućih planova i izazova koji se javljaju pri njihovom ostvarivanju.

„Vaša poseta ima naročitu važnost za nas, kao novoakreditovanom institutu, zato što smo na početku dobili priliku da vas upoznamo sa resursima kojima raspolažemo i sa rezultatima koje planiramo da ostvarimo u narednom periodu. Uverena sam da ćemo dobiti smernice kako da resurse još bolje iskoristimo i unapredimo, a sve u cilju ostvarivanja izvanrednih rezultata. U svojih 15 godina istraživačke karijere, prvi put imam tu čast da razgovaram sa resornim ministrom, i na tome sam posebno zahvalna. Vaša misija da upoznate institute u Srbiji sigurno će uroditi plodom. Na ovaj način ste nam dali podstrek da se još bolje i strastvenije bavimo o naukom“, rekla je direktorka Instituta Tamiš dr Svetlana Roljević Nikolić.

Ministarka dr Begović rekla je da je Ministarstvo otvoreno za saradnju, zato što im je cilj da se upoznaju sa problemima sa kojima se instituti suočavaju kako bi ih rešili i na taj način im pomogli.

„Kao Ministarstvo imamo zadatak da pratimo naučnu delatnost, naučne rezultate i njihovo transformisanje u usluge. Zainteresovani smo da čujemo da li posedujete intelektualnu svojinu ili dobre resurse koje mogu biti intelektualna svojina vašeg Instituta, a samim tim i države. Interesuje nas finansijski status, struktura prihoda i da li postoje neki izazovi na tom planu. Svesni smo da svi problemi na kraju dođu do nas i verujem da bismo mnoge od njih mogli da rešimo ranije kad bismo znali za njih“, rekla je dr Begović.

Foto: www.nitra.gov.rs

Nakon održanih sastanaka, ministar dr Jelena Begović obišla je prostorije Istraživačko-razvojnog instituta Tamiš u Pančevu, prilikom čega je videla kancelarije istraživača, ali i laboratorije za molekularna istraživanja, za kontrolu kvaliteta semena, kontrolu hrane za ljudsku upotrebu i hrane za životinje, pedološku laboratorija i nematološku laboratoriju.

„Poljoprivreda predstavlja stratešku oblast razvoja svake države, uključujući i Republiku Srbiju. Svesni smo da usled velihih globalnih izazova, bez nauke i dodatnog znanja, nećemo moći da razvijamo poljoprivredu. Iz tog razloga jako su bitni instituti koji se bave poljoprivredom i koji nauku primenjuju u svakodnevnom radu“, zaključila je ministarka dr Jelena Begović.

Foto: www.nitra.gov.rs

U institutu Tamiš u Pančevu trenutno radi 14 istraživača i sedam doktora nauka.

Foto: www.nitra.gov.rs

Tekst: V.J.P.
Foto: www.nitra.gov.rs

Autor: V.A.
Podeli:

Pročitajte još i...

Da li želiš da budeš u toku sa informacijama u vezi poljoprivrede?

Čitaj redovno
"Vojvođanski agrar"